Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
7. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 11.9.2023

FIN/1 - Daňové milostivé léto
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci předloženou finančním odborem o možnosti odpustit dlužníkům na místních poplatcích zvýšení poplatku a náklady řízení včetně exekučních nákladů, pokud do 30. listopadu 2023 podají žádost o odpuštění a zaplatí dlužnou částku místního poplatku.

II. Zastupitelstvo města rozhoduje

o tom, že zákon č. 182/2023 Sb., o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů, v platném znění, se použije na místní poplatky, které spravuje Městský úřad Ústí nad Orlicí.

III. Zastupitelstvo města ukládá

1. Ing. Petře Brejšové
1.1.

vedoucí finančního odboru, zajistit realizaci přijatého usnesení. 

Termín: 18.9.2023

Předkladatel:Ing. Petra Brejšová
Zpracovatel:Ing. Petra Brejšová, finanční odbor
Materiál projednán:Radou města Ústí nad Orlicí dne 07.08.2023, přijato usnesení č. 666/26/RM/2023
Ve finančním výboru zastupitelstva města.
Vyjádření:

Rada města doporučila zastupitelstvu města navržené usnesení schválit.

Finanční výbor nedoporučil zastupitelstvu města navržené usnesení schválit.

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Finanční odbor předkládá zastupitelstvu města ke zvážení možnost využít zákon o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů, který navazuje na předchozí akce Milostivé léto I a II a dává dlužníkům možnost zbavit se dluhů na  příslušenství daně, a městskému úřadu, jako správci daně zbytečné zátěže v podobě bagatelních nedoplatků.

Rozhodné období pro odpuštění dluhů je termín od 1. července do 30. listopadu 2023. 
Všechny fyzické i právnické osoby budou moci požádat o mimořádné odpuštění příslušenství daně (tj. navýšení poplatku za opožděné plnění daňové povinnosti a exekučních nákladů) za podmínky, že podají žádost a uhradí jistinu (původní vyměřenou částku) v průběhu rozhodného období. Aby se předešlo riziku spekulací se záměrným nesplácením daňových dluhů, bude se odpuštění vztahovat pouze na příslušenství k jistinám vzniklým do 30. září 2022.

V praxi to bude znamenat, že lidé, kteří uhradí své dlužné poplatky do konce listopadu a předají finančnímu odboru žádost, budou osvobozeni od úhrady za navýšení poplatku a v případě, že je poplatek vymáhán exekučně, také od exekučních nákladů. Pokud je jistina již uhrazená, dojde k odpuštění příslušenství pouze na základě samotné žádosti (zde se jedná o 22 pohledávek se zůstatkem 6.695 Kč).

V případě přijetí usnesení bude město realizovat i mimořádný zánik některých nedoplatků na dani a příslušenství, zaniknou  bagatelní nedoplatky na dani i na příslušenství v jednotlivé výši do 200 korun, které dlužníkům vznikly do 30. září 2022. Celkem by se jednalo o částku 11.663,21 Kč a 117 pohledávek, konkrétně  z poplatku ze psů (3 pohledávky - 86,63 Kč) z poplatku za komunální odpad (110 pohledávek - 11.238,58 Kč) a z exekučních nákladů místních poplatků (4 pohledávky - 338 Kč). Většina z těchto dlužníků je v insolvenci nebo exekuci a náklady spojené se splátkami (zejména bankovní poplatky) jsou často vyšší, než částky hrazené exekutory a insolvenčními správci ve velmi malých částkách.

Podrobnosti jsou k dispozici v metodickém pokynu Ministerstva financí ČR, který je přílohou návrhu usnesení.

 

 

Materiál obsahuje: Příloha - 2023-06-27_Metodicka-pomucka-k-Danovemu-milostivemu-letu-mistni-poplatky_v02.pdf (Veřejná)
Příloha - 2023-06-27_Zakladni-informace-k-Danovemu-milostivemu-letu-mistni-poplatky.pdf (Veřejná)
Přizváni: