Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
8. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 11.12.2023

SÚ/3 - Návrh na pořízení změny Územního plánu Ústí nad Orlicí - Knapovec
I. Zastupitelstvo města schvaluje

pořízení změny Územního plánu Ústí nad Orlicí na pozemku p.p.č. 1237 v katastrálním území Knapovec v obci Ústí nad Orlicí spočívající ve změně funkčního využití z území ZP – zeleň – přírodního charakteru do území RZ – rekreace – zahrádkové osady. Změna bude pořízena zkráceným postupem podle § 55a a § 55b zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Petru Marčíkovi
1.1.

vedoucímu stavebního úřadu, písemně informovat navrhovatele změny územního plánu o rozhodnutí zastupitelstva města.

Termín: 10.1.2024

Předkladatel:Petr Marčík
Zpracovatel:Lukáš Franz, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí
Vyjádření:

Rada města projednala dne 04.12.2023, usnesení nevzniklo

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Stavební úřad předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh na pořízení změny Územního plánu Ústí nad Orlicí na pozemku p.p.č. 1237 v katastrálním území Knapovec v obci Ústí nad Orlicí o výměře 915 m2 spočívající ve změně funkčního využití z území ZP – zeleň – přírodního charakteru do území RZ – rekreace – zahrádkové osady za účelem výstavby domku určeného k rodinné rekreaci. Pozemek je ve vlastnictví navrhovatelky změny ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ .

 

Vyjádření autorky územního plánu Ing. arch. Vlasty Poláčkové:

Pozemek leží ve střední části Knapovce ve svahu nad potokem při místní komunikaci od mateřské školy do údolí. Komunikace je úzká cca 3,5 m. Druh pozemku dle KN je ostatní plocha, způsob využití zeleň. Pozemek je svažitý, zarostlý stromy a keři. V územním plánu byly pozemky s touto charakteristikou zařazeny do kategorie „zeleň přírodního charakteru“ záměrně, protože tato zeleň plní významné funkce (vsakování, ochlazování, protierozní funkce, útočiště pro živočichy) a spoluvytváří charakter zástavby v „zeleném“ údolí Knapovce. Z toho důvodu spíše nedoporučuji požadavku vyhovět.

 

Předmětný návrh byl dále projednán dne 24.11.2023 v Komisi pro urbanismus, architekturu, životní prostředí a regeneraci městské památkové zóny. Komise doporučuje neschválit předložený návrh na pořízení změny územního plánu a doporučuje řešit změnu předmětného pozemku do ploch bydlení v rodinných domech. Dále doporučuje řešit způsob finanční kompenzace za prodej pozemku, který byl ve vlastnictví města - rozdíl mezi nestavební a stavební parcelou.

Materiál obsahuje: Příloha - Výřez platného územního plánu + ortofotomapa (Veřejná)
Přizváni: