Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
10. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 22.4.2024

OŠKCP/4 - Dohoda o spolupráci na projektu realizovaném z prostředků programu Interreg Česko - Polsko, Fond malých projektů
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Dohodu o spolupráci na projektu realizovaném z prostředků programu Interreg Česko - Polsko, Fond malých projektů v Euroregionu Glacensis s názvem "Příběhy našich hranic" mezi městem Ústí nad Orlicí, IČO 00279676, se sídlem Sychrova 16, Ústí nad Orlicí a Gminou Bystrzyca Kłodzka, Plac Wolnosci 1, 57-500 Bystrzyca Kłodzka, REGON: 890717958. 

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Ing. Lucii Felgrové
1.1.

vedoucí odboru školství, kultury, sportu, cestovního ruchu a propagace, zajistit administraci Dohody o spolupráci dle bodu I. tohoto usnesení.

Termín: 31.5.2024

Předkladatel:Ing. Lucie Felgrová
Zpracovatel:Ing. Lucie Felgrová, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí dne 15.4.2024
Vyjádření:

rada města doporučuje schválit - viz usnesení č. 1225/49/RM/2024 ze dne 15.4.2024

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Rada města dne 15.4.2024 usnesením č. 1225/49/RM/2024 schválila podání žádosti na projekt "Příběhy našich hranic" v programu Interreg Česko - Polsko, Fond malých projektů v Euroregionu Glacensis. Podkladem pro projektovou žádost se stal projekt pana Miroslava Hájka s názvem "Naučná stezka po stopách sudetské hranice kolem Ústí nad Orlicí", který byl vybrán v rámci participativního rozpočtu v roce 2022.

 

Záměrem projektu je přiblížit život v dobách německé okupace v návaznosti na naše město, které v té době bylo ze tří stran obklopeno protektorátní hranicí. Jedná se o vytvoření naučné stezky s informačními tabulemi, odpočívadly a dalšími předměty dotvářejícími celkový záměr stezky (hraniční patníky, závory, strážnice apod.). Trasa naučné stezky povede po okolí města v délce cca 10 km. Plánováno je vyznačit 10 zastavení, na kterých budou upravená odpočívadla s mobiliářem a infopanely. Součástí projektu bude pořízení aplikace "Skryté příběhy" se zpracovanými dobovými vzpomínkami ze života na společné česko-polské hranici. 

 

V současné době máme zpracovanou ideovou studii a studii proveditelnosti. Při její tvorbě jsme spolupracovali s autorem projektu, městským muzeem, architektkou města a Ing. Danielem Matějkou, autorizovaným krajinářským architektem.

 

Celkové předpokládané uznatelné náklady české části projektu budou činit cca 2 mil. Kč.  Dotace z prostředků EU činí 80 % z uznatelných nákladů. 

 

Projekt budeme realizovat ve spolupráci s polským partnerem Gminou Bystřicí Kladskou. Vedoucím partnerem projektu je naše město. Tato forma spolupráce předpokládá úzké propojení s polskou stranou (např. společná projektová žádost a společné financování projektu). Realizací tohoto typu projektu očekáváme vyšší bodové ohodnocení žádosti a možnost získání maximální výše dotace.

 

Nutným podkladem pro podání projektové žádosti je i zastupitelstvem schválená Dohoda o spolupráci na projektu realizovaném z prostředků programu Interreg Česko - Polsko, Fond malých projektů, kterou předkládáme. Vzhledem k proběhlým komunálním volbám v Bystřici Kladské 7.4.2024,  bude v předkládané dohodě dodatečně doplněno aktuální znění polského usnesení o volbě starostky.

 

Harmonogram realizace projektu je nastaven pro rok 2025 a finanční krytí realizace projektu bude zajištěno v rozpočtu města na rok 2025.

 

Materiál obsahuje: Příloha - č. 1 Dohoda o spolupraci_Pribehy_nasich_hranic (Veřejná)
Příloha - č. 2 Studie proveditelnosti (Veřejná)
Přizváni: