Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
10. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 22.4.2024

OKT/1 - Obecní symboly - návrh na schválení kodifikace znaku města Ústí nad Orlicí
I. Zastupitelstvo města schvaluje

kodifikaci znaku města Ústí nad Orlicí dle návrhu heraldika Zdeňka Velebného a dle přílohy k usnesení RM.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Bc. Radomíře Hájkové
1.1.

vedoucí kanceláře tajemníka, administrativně zajistit podání žádosti o doplnění kodifikovaného znaku města Ústí nad Orlicí do registru komunálních symbolů (REKOS) u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky starostou města Ústí nad Orlicí, dle přílohy k usnesení RM.

Termín: 30.4.2024

Předkladatel:Bc. Radomíra Hájková
Zpracovatel:Bc. Radomíra Hájková, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí
Vyjádření:

Materiál projednán v Radě města Ústí nad Orlicí dne 08.04.2024. Rada města Ústí nad Orlicí doporučuje svým usnesení č. 1202/48/RM/2024 schválit 

  • kodifikaci znaku města Ústí nad Orlicí dle návrhu heraldika Zdeňka Velebného, 
  • podání žádosti o doplnění kodifikovaného znaku města Ústí nad Orlicí do registru komunálních symbolů (REKOS) u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky starostou města Ústí nad Orlicí.
Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Kancelář tajemníka předkládá Zastupitelstvu města Ústí nad Orlicí k projednání kodifikaci (=úpravu dle stávajících heraldických pravidel) znaku města Ústí nad Orlicí. Znak je upraven tak, aby byl heraldicky popsatelný, neboť u stávající varianty jsou okna za cimbuřím heraldicky nepopsatelná.

 

Popis stávajícího znaku: Na modrém štítě stojí stříbrná hradební zeď z kvádrů se třemi stínkami cimbuří. Za ní vyniká rovněž stříbrný radní dům, který vystupuje nad cimbuří téměř jen červenou valbovou střechou se zlatými makovicemi, nad jejím středem vystupuje štíhlá stříbrná věž s jedním oknem a vysokou špičatou červenou střechou se zlatou makovicí. 

 

Popis upraveného znaku (viz i příloha): Modrý španělský štít, z jehož paty vyrůstá stříbrná kvádrová hradební zeď se třemi stinkami cimbuří. Za ní vyniká stříbrný radní dům se dvěma okny. Na domě je červená valbová střecha se zlatými makovicemi. Z jejího středu vystupuje stříbrná věž s jedním oknem a vysokou špičatou střechou se zlatou makovicí.

 

Žádost o vložení kodifikovaného znaku města do registru komunálních symbolů REKOS je možné podat  u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. K doplnění znaku je potřeba zaslat pouze žádost o toto vložení dopisem starosty s tím, že v příloze bude přiloženo aktuálně užívané vyobrazení symbolu a případně i slovní popis, který je užíván. Pokud slovní popis obec nemá stanoven, popř. užívá-li nevhodný popis, bude stanoven podvýborem.

 

Materiál projednán v Radě města Ústí nad Orlicí dne 08.04.2024. Rada města Ústí nad Orlicí doporučuje svým usnesení č. 1202/48/RM/2024 schválit:

  • kodifikaci znaku města Ústí nad Orlicí dle návrhu heraldika Zdeňka Velebného,
  • podání žádosti o doplnění kodifikovaného znaku města Ústí nad Orlicí do registru komunálních symbolů (REKOS) u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky starostou města Ústí nad Orlicí.

 

Materiál obsahuje: Příloha - Stávající znak města Ústí nad Orlicí (Veřejná)
Příloha - Kodifikovaný znak s popisem a podpisem Velebný (Veřejná)
Přizváni:Zdeněk Velebný, autor návrhu