Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
10. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 22.4.2024

OKT/2 - Obecní symboly - návrh na schválení vlajky města Ústí nad Orlicí
I. Zastupitelstvo města schvaluje
1.

vexilologický návrh vlajky města Ústí nad Orlicí ve variantě A dle návrhu vexilologa Zdeňka Velebného a  přílohy k usnesení ZM.

2.

podání žádosti o udělení vlajky městu Ústí nad Orlicí, varianta A, u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky starostou města Ústí nad Orlicí, dle přílohy k usnesení RM.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Bc. Radomíře Hájkové
1.1.

vedoucí kanceláře tajemníka, administrativně zajistit podání žádosti o udělení vlajky města Ústí nad Orlicí, varianta A, u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, dle přílohy k usnesení RM. 

Termín: 30.4.2024

Předkladatel:Bc. Radomíra Hájková
Zpracovatel:Bc. Radomíra Hájková, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v komisi kulturní
v Radě města Ústí nad Orlicí
Vyjádření:

Materiál projednán v Radě města Ústí nad Orlicí dne 08.04.2024. Rada města Ústí nad Orlicí doporučuje svým usnesením č. 1203/48/RM/2024 schválit:

  • vexilologický návrh vlajky města Ústí nad Orlicí ve variantě A dle návrhu vexilologa Zdeňka Velebného, 
  • podání žádosti o udělení vlajky městu Ústí nad Orlicí, varianta A, u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky starostou města Ústí nad Orlicí. 

Obě varianty byly též předloženy Komisi školské a kulturní na jejím jednání dne 12.10.2023. Komise doporučila schválit variantu A.

 

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Kancelář tajemníka předkládá Zatupitelstvu města Ústí nad Orlicí k projednání dvě varianty vlajky města Ústí nad Orlicí. Obě varianty jsou zpracovány vexilologem Zdeňkem Velebným. Grafické varianty návrhů viz přílohy.

 

Současná vlajka (komentář): Na současné modro-bílo-modré vodorovně dělené vlajce je umístěn znak města s vyobrazením stavby radnice s červenou střechou, zlatými cibulkami a cihličková zeď s cimbuřím. „Vexilologie v Česku říká, že list, tedy pole vlajky, nemá být osazen znakem, protože v momentu, kdy vlajka vlaje, dochází k lámání znaku a tím k dehonestaci tohoto symbolu,“ vysvětluje Zdeněk Velebný. Bez nároku na odměnu vypracoval správné varianty.  

 

Obě varianty byly též předloženy Komisi školské a kulturní na jejím jednání dne 12.10.2023 (zápis viz příloha). Komise doporučila Radě města Ústí nad Orlicí schválit variantu A.

Veřejnost byla s oběma variantami seznámena prostřednictvím městského webu a sociálních sítí.

 

Popis variant vlajky:

Varianta A je barevným laděním nejpodobnější k dosud používané vlajce. Prostřední, bílý pruh nahrazuje stavbu ve znaku, horní modrý pruh nahrazuje pozadí znaku, spodní modrý pruh symbolizuje řeku Orlici, tři zlaté cibulky představují tři zlaté makovice ze znaku.

Stručněji: List o poměru 2:3 vodorovně dělený na tři stejné pruhy - modrý, bílý a modrý. Ve středu horního modrého pruhu jsou do trojúhelníku položené tři žluté koule.

Varianta B má stejné zdůvodnění jako varianta A, je u ní pouze rozdělen prostřední pruh na dva stejně široké v poměru dvou šestin šířky vlajky, přičemž horní je červený a více symbolizuje střechy ve znaku. Spodní pruh je bílý.

Stručněji: List o poměru 2:3 vodorovně dělený na čtyři pruhy - modrý, červený, bílý a modrý v poměru 2:1:1:2. Ve středu horního modrého pruhu jsou do trojúhelníku položené tři žluté koule.

 

Žádost o udělení vlajky obce se podává u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Žádost musí obsahovat tyto formální náležitosti:

  1. Průvodní dopis na hlavičkovém papíru, který bude opatřen razítkem obce a podpisem pověřeného zastupitele.
  2. Kopii usnesení zastupitelstva, které schválilo předložené návrhy.
  3. Barevné vyobrazení návrhu ve formátu A 4 s uvedením autora.
  4. Návrh slovního popisu předloženého návrhu.
  5. Odůvodnění použitých figur v návrhu.

Jednání podvýboru jsou neveřejná. 

Projednáno Radou města Ústí nad Orlicí dne 08.04.2024. Rada města Ústí nad Orlicí doporučuje usnesením č. 1203/48/RM/2024 schválit:

  • vexilologický návrh vlajky města Ústí nad Orlicí ve variantě A,
  • podání žádosti o udělení vlajky městu Ústí nad Orlicí, varianta A, u Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky starostou města Ústí nad Orlicí.  
Materiál obsahuje: Příloha - Návrh vlajky - varianta A (Veřejná)
Příloha - Návrh vlajky - varianta B (Veřejná)
Přizváni:Zdeněk Velebný, autor návrhu