Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
2. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 12.12.2022

TAJ/14 - Návrh na konání místního referenda
I. Zastupitelstvo města schvaluje

konání místního referenda zachování/demolice Janderovy vily ve dnech 13. a 14. ledna 2023.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

znění otázky dle přílohy k usnesení ZM.

III. Zastupitelstvo města ukládá

1. Mgr. Gabriele Mánkové
1.1.

tajemnici městského úřadu, zajistit všechny úkony související s body I. a II. tohoto usnesení.

Termín: 18.12.2022

Předkladatel:Mgr. Gabriela Mánková
Zpracovatel:Petr Hájek, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí dne 5.12.2022
s Mgr. Marianem Radou - vedoucím odboru právního a OPŽ
Vyjádření:

usnesení rady města nevzniklo

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:10
Text důvodové zprávy:

Ze strany zastupitelů SNK Ústecké fórum - Petra Strákoše, Mgr. Jiřího Holubáře, Mgr. Tomáše Nechvíla a Ing. Matouše Mejdra byl předložen návrh na konání místního referenda ve věci zachování/demolice Janderovy vily.

Návrh usnesení a odůvodnění návrhu včetně znění otázky je uvedeno v příloze.

 

Stanovisko vedoucích dotčených odborů městského úřadu k předloženému návrhu:

 

Mgr. Marian Rada, vedoucí odboru právního a obecního živnostenského úřadu:

MÍSTNÍ REFERENDUM

 

Provádění místního referenda upravuje zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
V místním referendu se rozhoduje o věcech, které patří do samostatné působnosti města. Místní referendum se koná, jestliže se na tom usnese zastupitelstvo města nebo přípravný výbor podá návrh na konání místního referenda. 
V našem případě by se v případě schválení návrhu skupiny zastupitelů jednalo o rozhodnutí zastupitelstva města o konání místního referenda, které by muselo být schváleno prostou většinou hlasů všech členů zastupitelstva města. 
Velmi důležitá je formulace otázky navržené pro místní referendum, která musí být jednoznačně položena tak, aby na ni bylo možno odpovědět slovem "ano" nebo slovem "ne".

 

Vyhlášením místního referenda se rozumí vyvěšení usnesení zastupitelstva města o vyhlášení místního referenda na úřední desce městského úřadu po dobu 15 dnů. Místní referendum se musí konat nejpozději do 90 dnů po dni jeho vyhlášení.

 

Po vyhlášení místního referenda se pro hlasování zřizují okrskové komise (celkem 17) a místní komise (celkem 1), které jsou nejméně čtyřčlenné.

Starosta města stanoví 25 dnů přede dnem hlasování minimální počet členů okrskové a místní komise. Starosta města deleguje nejpozději 15 dnů přede dnem hlasování členy okrskové a místní komise. Dále je starosta města povinen jmenovat nejpozději 15 dnů přede dnem hlasování zapisovatele příslušných komisí.

 

Hlasování v místním referendu lze konat ve stejnou dobu, která je stanovena pro konání volby prezidenta republiky (pátek a sobota 13. a 14. ledna 2023).

 

K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob. 
Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob. 

 

Po ukončení hlasování v místním referendu může dojít ke třem situacím: 
1. referendum je neplatné a nezávazné; 
2. referendum je platné a není závazné; 
3. referendum je platné a závazné.

 

Jestliže rozhodnutí v místním referendu splňuje podmínky platnosti a závaznosti je takové rozhodnutí pro zastupitelstvo města a orgány města závazné.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud se zastupitelstvo města rozhodne vyhlásit místní referendum, musí minimálně určit: 
•    den či dny konání referenda; 
•    precizně a jednoznačně formulovat otázku, která musí být jednoznačně položena tak, aby na ni bylo možno odpovědět slovem "ano" nebo slovem "ne"; 
•    stanovit výši odměny za výkon funkce člena okrskové komise a místní komise. 


Další postup a povinnosti orgánů města se striktně řídí lhůtami stanovenými zákonem o místním referendu. 
Právě v souvislosti s dodržením zákonných lhůt, přípravnými organizačními pracemi a personálním naplněním příslušných komisí je nutno upozornit na krátký časový prostor mezi konáním zasedání zastupitelstva města a navrženým termínem pro hlasování v místním referendu. 

 

Personální zabezpečení
Organizačně si zajištění místního referenda žádá zřízení samostatných okrskových volebních komisí minimálně po 4 členech (17 okrsků, celkem 68 členů) a jedné místní komise při počtu členů 4, plus další osoby v rámci zajištění logistiky. Celkem minimálně 75 osob.

 

Finanční náklady
Město hradí ze svého rozpočtu veškeré výdaje spojené s konáním místního referenda.
Náklady spojené s provedením navrženého místního referenda odhadujeme na cca 200.000 Kč. Vycházíme zde z podkladů roku 2014, kdy celkové výdaje na místní referendum konané v období 10. a 11. října 2014 činily 160.251 Kč.

 

Další okolnosti, které bezprostředně souvisejí s předloženým návrhem:

 

Ing. Jiří Hruška, vedoucí odboru správy majetku města:

DEMOLICE OBJEKTU čp. 312

 

Na objekt čp. 312, tzv. Janderovu vilu byl dne 2. 9. 2021 vydán souhlas s odstraněním stavby. Dne 25. 11. 2022 byla městem jako objednatelem uzavřena smlouva o dílo, jejímž předmětem je „Demolice objektu č.p. 312 v ulici Lukesova v Ústí nad Orlicí“. Tato smlouva byla schválena radou města dne 21. 11. 2022 na základě výsledku zadávacího řízení zadávaného formou veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce. Veřejná zakázka byla zveřejněna na profilu zadavatele dne 12. 10. 2022 na základě rozhodnutí rady města ze dne 10. 10. 2022.  

Stavební práce mají být, dle smluvních ujednání, zahájeny nejdříve 16. 1. 2023. V případě závazného rozhodnutí v místním referendu, které bude v rozporu v předmětem uzavřené smlouvy, bude třeba nastalou situaci operativně řešit. 

 

Ing. arch. Eva Holásková, vedoucí odboru rozvoje města:

REVITALIZACE PARKU U ROŠKOTOVA DIVADLA

 

V zastupitelstvu města byl projekt revitalizace parku u Roškotova divadla diskutován vícekrát, a to včetně záměru demolice objektu bývalého DDM čp. 312, tzv. Janderovy vily. Poprvé se zastupitelstvo se záměrem revitalizace seznámilo na svém zasedání dne 24.6.2019 za účasti zpracovatele Ing. arch. Šolce. Následně pak na zasedání 21.9.2020, 7.12.2020 a 19.4.2021. Ústecké veřejnosti byl projekt představen formou veřejné prezentace a diskuse dne 10.6.2021 v Malé scéně.

 

Následně zastupitelstvo města schválilo dne 13. 12. 2021  usnesením č. 468/17/ZM/2021 dokumentaci k územnímu rozhodnutí a pokračování projekčních prací na dalších stupních projektové dokumentace.

V současnosti je vydané a platné územní rozhodnutí o umístění stavby (ze dne 15.11.2021), dále je dokončen projekt ke stavebnímu povolení a k realizaci stavby a bylo požádáno o stavební povolení. Všechny stupně projektové dokumentace navazují na úvodní architektonickou studii, který byl veřejně prezentována a odsouhlasena zastupitelstvem, a která uvažuje s demolicí tzv. Janderovy vily.

Materiál obsahuje: Příloha - Návrh na konání místního referenda (Veřejná)
Přizváni: