Přejít na obsah

LETOŠNÍ KOCIÁNKA ZNÁ SVOU LAUREÁTKU

V uplynulém týdnu hostilo Ústí nad Orlicí již 64. ročník Kocianovy houslové soutěže. Slavností zahájení se uskutečnilo ve středu 4. května před Základní uměleckou školou Jaroslava Kociana, ve které se soutěž konala. Hlavním organizátorem naší „Kociánky“ je Město Ústí nad Orlicí, na slavnostním zahájení proto přítomné pozdravil starosta města Petr Hájek. Nechyběl ani nový předseda odborné poroty, který se stal Pavel Šporcl, který v této funkci nahradil dlouholetého předsedu Pavla Hůlu, který minulý rok zemřel. Celým úvodem provedla ředitelka soutěže Lenka Lipenská.

Po zahájení následovalo losování první soutěžní kategorie, tedy nejmladších účastníků. Poté již začala vystoupení jednotlivých soutěžících v sále ZUŠ. Celkem čtyř soutěžních kategorií se letos účastnilo 40 mladých houslistů ze 13 zemí světa.

Kromě sedmi členné odborné poroty složené z významných hudebních osobností v čele s Pavlem Šporclem hodnotila souběžně výkony soutěžících také dětská porota, ve které usednuli žáci a studenti ústeckých škol. Nejednou se členové odborné a dětské poroty shodli na vítězích.

Posledním soutěžním dnes byl pátek 6. května. V sobotu dopoledne následovalo tradiční přijetí vítězů a zahraničních účastníků starostou města na radnici. Starosta Petr Hájek zde pozdravil všechny soutěžící a poděkoval organizátorům soutěže a porotě. Krátce také zhodnotil návrat soutěže po dvou kovidových letech. Nechyběl ani umělecký ředitel hudebního festivalu Kocianovo Ústí, předseda poroty a patron soutěže v jedné osobě Pavel Šporcl, který ocenil vysokou úroveň soutěže po nelehkém období posledních dvou let.

Sobotní odpoledne pak patřilo, v Roškotově divadle, slavnostnímu vyhlašování vítězů soutěže spojenému se závěrečným koncertem. Na samotném začátku vystoupil dětský orchestr, který vzniká ze soutěžících v průběhu soutěže. Následovalo vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií spojení s vystoupeními vítězů.

Na samotný závěr byl vyhlášen absolutní vítěz, laureát 64. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Laureátem soutěže se stala vítězka 3. kategorie, Lana Zorjan ze Srbska, která porotu přesvědčila svým skvělým technicky a hudebně zvládnutým výkonem.

Více informací o soutěži naleznete ZDE: http://www.kocianovo-usti.com/houslova-soutez.html

3K0A00026
3K0A00215
3K0A00386
3K0A00426
3K0A00615
3K0A00724
3K0A01013
3K0A01184
3K0A01284
3K0A01554