Přejít na obsah

PRÁCE NA SILNICI Z HRÁDKU BUDOU POKRAČOVAT

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve středu 18. května Ústí nad Orlicí. Se starostou Petrem Hájkem a místostarosty Jiřím Preclíkem a Pavlem Svatošem řešil pokračování modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí směrem Hrádek a na druhou stranu směrem na Skuhrov. Tématem bylo také školství ve vztahu k využití sportoviště u automobilní školy pro veřejnost či problematika jídelny ve Smetanově ulici, kterou navštěvují městské i krajské školy.

„Vzhledem k nestabilnímu terénu v těsné blízkosti Tiché Orlice a sesuvům půdy jsme museli stavební práce přerušit a následně po dohodě s původním dodavatelem byla ukončena také smlouva. Do té době se podařilo dokončit modernizaci silnice z Hrádku až po křižovatku se Sokolskou ulicí v Kerharticích. Pro zbývající úsek jsme museli vysoutěžit nového dodavatele. S tím byla v minulém týdnu podepsána smlouva a samotné staveniště předpokládáme předat 1. července. Již dnes se však začínají řešit průzkumné vrty a další přípravné práce,“ uvedl hejtman Martin Netolický.„Naším cílem ve spolupráci s městem je co nejdříve zprovoznit úsek od křižovatky se Sokolskou ulicí směrem k mostu typu Bailey Bridge, který bude pro tyto potřeby nutné upravit. Následně by zbytek dopravy pokračoval přes Kerhartice k hlavnímu nádraží,“řekl hejtman Netolický s tím, že v průběhu července by měla být zahájena modernizace dalšího úseku silnice II/315, a to z Ústí nad Orlicí směrem na Skuhrov, kde naváže na v listopadu 2020 dokončený úsek Skuhrov – Lanškroun.¨

Kraj ve městě zřizuje několik středních škol. Mezi nimi je také Střední škola automobilní. U areálu v Dukelské ulici je sportovní hřiště. Na jeho rozvoji chce město spolupracovat s krajem, aby vzniklo veřejnosti přístupné víceúčelové hřiště oddělené od zbývajícího areálu školy. Spolupráce kraje a města bude potřebná také při řešení jídelny ve Smetanově ulici.„Jídelna je využívána asi tisícovkou strávníků přibližně rovnoměrně krajských středních škol a městských základních škol. Jídelnu má město v pronájmu od státu a do budoucna bychom chtěli jednat ideálně o bezplatném převodu ve veřejném zájmu. Stavět zcela novou jídelnu je při dnešních cenách velmi finančně nákladné a proto se využití stávajících prostor nabízí,“řekl hejtman.

Ten s vedením města jednal také o stavebních pracích, které navazují na dokončení stavby centrálního urgentního příjmu. Město nyní připravuje rekonstrukci ulice Jana a Josefa Kovářů.„Již v průběhu stavby centrálního příjmu jsme se domluvili, že městu na rekonstrukci silnice přispějeme částkou 2,5 milionu korun. Zároveň pokračujeme v jednáních o vybudování clonící stěny, kde se zabýváme několika variantami řešení,“ sdělil hejtman.

3K0A0642
3K0A0645
3K0A0656
3K0A0649