Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
7. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 11.9.2023

FIN/3 - Návrh na vydání obecně závazné vyhlášky - daň z nemovitostí
I. Zastupitelstvo města vydává

Obecně závaznou vyhlášku o stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí u stavebních pozemků, u zdanitelných staveb a zdanitelných jednotek v jednotlivých částech města Ústí nad Orlicí a o stanovení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí ve znění dle přílohy k usnesení ZM.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Ing. Petře Brejšové
1.1.

vedoucí finančního odboru, zajistit zveřejnění předmětné vyhlášky a předání vyhlášky finanční správě.

Termín: 22.9.2023

Předkladatel:Ing. Petra Brejšová
Zpracovatel:Ing. Petra Brejšová, finanční odbor
Materiál projednán:Na schůzi rady města dne 04.09.2023 a
ve finančím výboru zastupitelstva města.
Vyjádření:

Rada města nedoporučila zastupitelstvu města navržené usnesení schválit.

Finanční výbor nedoporučil zastupitelstvu města navržené usnesení schválit.

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Finanční odbor předkládá, na základě úkolu uloženého z podnětu členů zastupitelstva města (SNK Ústecké fórum), návrh nové vyhlášky ke stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí. Dosud tuto problematiku řeší Obecně závazná vyhláška č. 2/2019 o stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí a o stanovení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí.

Výnos daně z nemovitých věcí je 100% výnosem té obce, v jejíž působnosti se dané nemovité věci nacházejí. Obec může svůj příjem z daně z nemovitých věcí v určitém rozsahu ovlivnit nastavením koeficientů pro výpočet daně.

Ústí nad Orlicí má v současné době prostřednictvím vyhlášky nastaveny tři ze tří možných koeficientů. Vyhláška upravuje tzv. Koeficient stanovený dle počtu obyvatel, který je pro Ústí nad Orlicí  nastaven zákonem na hodnotu 2. V centru města se koeficient zvyšuje na 2,5, v okrajových částech města se pak snižuje na 1,6 a 1,4, tento koeficient se týká nemovitostí souvisejících s bydlením.

Tzv. Koeficientem 1,5 se vyhláškou nastavila daň z nemovitostí pro garáže a pro budovy využívané pro rekreační a podnikatelskou činnost.

Třetím koeficientem je Místní koeficient, který je stávající vyhláškou nastaven na hodnotu 2. Od ledna 2021 lze po novele zákona u tohoto koeficientu nastavovat hodnoty v rozmezí 1,1 až 5, přičemž koeficient musí být stanoven s přesností na jedno desetinné místo (do novely zákona bylo možno nastavovat na hodnoty 2, 3, 4 a 5, tedy pouze celá čísla). Nastavení tohoto koeficientu je cestou, jak může město snížit nebo zvýšit výběr daně z nemovitostí. Tímto koeficientem se vynásobí daň poplatníka, která už byla spočítána dle předchozích dvou koeficientů. Místní koeficient se nevztahuje na zemědělské pozemky.

 

Novou obecně závaznou vyhláškou se navrhuje tento koeficient snížit na hodnotu 1 s účinností od 01.01.2024, což znamená zrušení místního koeficientu. Pokud se město rozhodne nevyužívat místní koeficient, výnos na dani z nemovitých věcí se sníží ze současných 17,85 mil. Kč na přibližně 9,13 mil. Kč. Negativní fiskální dopad tohoto rozhodnutí bude 8,72 mil. Kč ročně.

 

Pokud vycházíme z posledních dostupných informací k tzv. Ozdravnému balíčku, tak by dopad plánovaného zákonem zvýšeného základu pro výpočet daně měl být příjmem města, ale o tuto částku by měl být státem snížen výnos z rozpočtového určení daní.

 

Příklad - poplatník v Ústí nad Orlicí nyní platí 2.000 Kč, základ pro výpočet daně bude v zákoně schválen na hodnotě 1,8 násobku současné sazby s účinností od 01.01.2024 a nová vyhláška města bez využití místního koeficientu bude přijata s účinností od 01.01.2024, pak zaplatí poplatník:

  •     v roce 2023 = 2.000 Kč;
  •     v roce 2024 = cca 1.800 Kč.

Vzhledem k tomu, že se očekávají výrazné legislativní změny, dá se předpokládat, že navrženou vyhlášku bude třeba po formální stránce upravit v průběhu příštího roku.

Materiál obsahuje: Příloha - platná obecně závazná vyhláška (Veřejná)
Příloha - 05_bez místního koeficientu..pdf (Veřejná)
Přizváni: