Přejít na obsah

STAVBU ATELIÉRŮ „UMPRUMKY“ ZAČNE V DUBNU

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil město Ústí nad Orlicí, kde jednal se starostou Petrem Hájkem a místostarostou Jiřím Preclíkem. Hlavním tématem jednání byla připravovaná stavba ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v areálu bývalé Perly. Kraj na stavbu, která by mohla být zahájena v průběhu dubna, získal finanční prostředky z Národního plánu obnovy na revitalizaci brownfieldů.

„V minulém týdnu jsme obdrželi oficiální informaci o úspěšné žádosti o podporu na revitalizaci opuštěného průmyslového areálu po podniku Perla v centru Ústí nad Orlicí, kde vybudujeme nové ateliéry a díly pro Střední školu uměleckoprůmyslovou Ústí nad Orlicí. Jedná se o projekt výjimečný jak svým rozsahem, tak stupněm připravenosti. V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby a osobně předpokládám, že bychom v průběhu dubna mohli samotnou stavbu zahájit,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že podpora tohoto projektu uvolni finanční prostředky pro přestavbu Střední průmyslové školy elektrotechnické v areálu Do Nového v Pardubicích nebo výstavbu jízdárny u Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Starosta města Petr Hájek přislíbil hejtmanovi, že město je v rámci stavby připraveno poskytnout maximální součinnost z hlediska přístupu na stavbu či zařízení staveniště.

Řeč byla také o modernizaci silnice II/360 z Ústí nad Orlicí směrem na Letohrad. „Ještě v letošním roce by měla začít komplexní rekonstrukce úseku od kruhového objezdu v Ústí nad Orlicí až po železniční přejezd u Černovíru. Zároveň jsme s náměstkem pro oblast dopravy Michalem Kortyšem jednali o opravách dalších úseků v celé trase až do Letohradu. Vytipovali jsme nejhorší úseky v celkové délce přibližně šest kilometrů, kde v letošním roce chceme komunikaci vyfrézovat a položit nový povrch,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Ten vedení města informoval také o přípravách na další rozvoj Orlickoústecké nemocnice, pro kterou je zpracován generel. „Z hlediska dalšího rozvoje a naplňování jednotlivých etap generelu je pro ns prioritní zahájení přípravy pro vybudování nového stravovacího provozu, který by se měl nacházet ve spodní části areálu v těsném sousedství pavilonu F v prostorách, kde se dnes nachází mimo jiné lékárna,“ vysvětlil další záměry kraje v areálu nemocnice hejtman Netolický.

20240215 084316

240215 hejtman UnO 5