Přejít na obsah

Jeden svět 2016 je tady!

8. ročník - 21 filmů - 5 výstav - 43 školních projekcí v 5 městech - 2 divadla - 35 sponzorů a partnerů - 8 debat - 7 projektů programu Ústí sobě! a 16 organizátorů ze spolku SPOUSTI. Takový je letošní JEDEN SVĚT v Ústí nad Orlicí.

 

Od soboty 9. do soboty 16. dubna ožívá Ústí nad Orlicí festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, jehož hlavním tématem je letos Hledání domova.

 

V pondělí 11. dubna jsou diváci festivalu zváni na panelovou debatu s ředitelem organizace Člověk v tísni Šimonem Pánkem a filosofem a sociologem Václavem Bělohradským na téma Migrace a my. V úterý 12. dubna uvede českotřebovský soubor Divadla mezi světy další charitativní představení: N. V. Gogol – Ženitba. Vstupné je dobrovolné a výtěžek bude věnován na pomoc lidem postiženým válečným konfliktem na Ukrajině skrze diakonii Církve Bratrské.

 

Během celého festivalu budou moci diváci také navštívit pestrou paletu výstav. Na Mírovém náměstí představí výstava Podnikáme jinak sedmnáct českých projektů, které získaly ocenění Social Impact Award za nápad, jak řešit společenský nebo ekologický problém podnikatelskou cestou. V nákupním centru Nová louže provede výstava Vyrobeno za každou cenu skutečnými příběhy čaje Lipton, banánů od Chiquity, triček z H&M, cigaret Malboro, čokolád od Nestlé nebo počítačů Acer či Dell. V Malé scéně pak představuje Rozvojovka, informační sekce společnosti Člověk v tísni osudy těch, o kterých se nemluví ve fotografiích napříč celým světem výstavou Lidé na okraji. Taktéž v Malé scéně můžete shlédnout i další dvě výstavy: Petr Jedlička – My Češi a Josef Kuta ­ "21/08/68 ­ domov v ohrožení", která ve fotografiích připomene den, kdy byl zabrán náš domov.

 

Poslední festivalový den, tedy v sobotu 16. dubna, který se ponese v duchu ekologické tematiky, se v Ústí nad Orlicí představí nejstarší organizace na ochranu zvířat v České republice spolek Svoboda zvířat. Jeho zástupce přijede debatovat k filmu V kožešině a na diváky čeká informační stánek a výstava Proti srsti.

 

Charitativní aspekt letošního ročníku festivalu naplní program Ústí sobě!, který nabízí finanční prostředky na zajímavý projekt na rozvoj veřejného života ve městě. O výtěžek letošního Jednoho světa se uchází celkem sedm projektů, které míří do různých oblastí společenského života našeho města.  Se všemi přihlášenými projekty se můžete blíže seznámit na webu ZDE http://spousti.cz/prihlasene-projekty/, v průběhu festivalu pak přímo v Malé scéně a také na Mírovém náměstí. O tom, který projekt získá prostředky potřebné pro realizaci, rozhodnou přímo diváci festivalu svým hlasováním v vchodu v Malé scéně.

 

Letošní novinkou festivalu je systém předprodeje, kdy kromě kavárny Malá scéna, lze zakoupit vstupenky taktéž u všech pokladen obchodního družstva KONZUM (KONZUM, KONZUM market, COOP Diskont, Fortel). Rezervaci vstupenek lze také provést přímo v programu u daného filmu ZDE: http://spousti.cz/program-js-2016/.

 

Nenechte si ujít skvělé filmy a bohatý program v Ústí nad Orlicí po celý týden.

http://spousti.cz/program-js-2016/