Přejít na obsah

NÁVRH MĚSTSKÉ VLAJKY DLE PRAVIDEL OBECNÍCH SYMBOLŮ

Ústí nad Orlicí má městskou vlajku, která byla vytvořena před mnoha lety, a je v rozporu s pravidly stanovenými pro obecní symboly. Z tohoto důvodu dochází k jejímu přepracování. Naše město je zároveň posledním městem v republice, které nemá oficiálně schválenou vlajku.

Pravidla striktně stanovuje vexilologie, věda zabývající se studiem vlajek a praporů. Kulturní komise města pracovala na nápravě a zastupitelstvu bude předložen ke schválení návrh nové vlajky, který již bude v souladu s vexilologickými pravidly.

Vybrána byla z variant, které vypracoval uznávaný heraldik a vexilolog Zdeněk Velebný. Zdeněk Velebný je autorem řady obecních vlajek a znaků, na nesprávnost podoby domovské městské vlajky upozorňoval již před lety.

Na současné modro-bílo-modré vodorovně dělené vlajce je umístěn znak města s vyobrazením radnice s červenou střechou, zlatými cibulkami a cihličková zeď s cimbuřím. „Vexilologie v Česku říká, že list, tedy pole vlajky, nemá být osazen znakem, protože v momentu, kdy vlajka vlaje, dochází k lámání znaku a tím k dehonestaci tohoto symbolu,“ vysvětlil Zdeněk Velebný. Bez nároku na odměnu proto vypracoval správné varianty. Společně s komisí se nakonec shodli na městské vlajce, kterou by tvořily modrý, bílý a modrý pruh a tři žluté cibulky umístěné v horním modrém pruhu (žlutá barva na vlajce nahrazuje zlatou).

Návrh nyní čeká proces schvalování. Pokud s ním bude zastupitelstvo souhlasit, bude předložen Podvýboru pro heraldiku a vexilologii při Poslanecké sněmovně, pro nějž pracují přední čeští odborníci z řad heraldiků a vexilologů. Za tři desetiletí své činnosti již projednal a posoudil více než pět a půl tisíce žádostí o udělení obecních symbolů.