Přejít na obsah

VÝSTRAHA ČHMÚ - SILNÝ VÍTR, NÁLEDÍ

V silném severozápadním proudění kolem hluboké tlakové níže nad Pobaltím proudí do střední Evropy studený a vlhký vzduch.   V pátek během dne bude rychlost větru dosahovat podobných hodnot jako v noci na pátek, tedy bude vát silný vítr 9 až 14 m/s, v nárazech 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na hřebenech hor kolem 30 m/s (110 km/h). V noci na sobotu a v sobotu bude vítr jen o málo slabší, bude čerstvý 7 až 12 m/s, v nárazech kolem 20 m/s (70 km/h), na hřebenech hor kolem 25 m/s (90 km/h). V
sobotu k večeru bude vítr slábnout.   V pátek i v sobotu se ve večerních a nočních hodinách bude místy, zejména v polohách pod 500 m vytvářet náledí. Během pátku a soboty očekáváme v nižších polohách většinou do 5 cm nového sněhu, na horách 10 až 35 cm. Při sněžení se v polohách nad 600 m budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Na horách na severu a severovýchodě ČR možnost sněhové bouře.   Doporučení ke zmírnění následků jevů:
-Nezdržovat se zejména v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), v blízkosti větších stromů a nechodit do lesů. -Lokálně se bude vytvářet náledí nebo zmrazky. Vozovky a chodníky mohou být místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
-Při řízení auta jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nákladní auto. Sledovat dopravní zpravodajství.
-Zejména při cestách do hor nezapomenout i na sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Je vhodné mít ve vozidle teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a občerstvení. -Na horách omezit vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
-Dávat pozor na možnost pádu drátů vysokého napětí. Pokud leží na zemi, nepřibližovat se k nim.   Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha/Šopko ve spolupráci s VGHMÚř  
news list