Přejít na obsah

Deváťáci z „Čapkárny“ mistry ČR v atletickém čtyřboji

Ve dnech 14. a 15. června 2012 se v Břeclavi uskutečnilo republikové finále družstev základních škol a víceletých gymnázií v atletickém čtyřboji. Náš kraj a město na něm v kategorii starších žáků reprezentoval vítěz krajského finále družstvo ZŠ Ústí nad Orlicí, Bratří Čapků.
Žáci této školy povzbuzeni předchozím 2. místem z domácího republikového finále atletického Poháru rozhlasu bojovali v konkurenci 14 vítězů krajských finále (často sportovních škol s profesionálním vedením) o co nejlepší umístění. Po třetí (předposlední) disciplíně čtyřboje figurovalo družstvo ve složení Jáchym Procházka, Patrik Langer, Pavel Horníček, Matouš Kopecký a Tomáš Svoboda na 6. místě.

Závěrečnou disciplínou však byl běh na 1 000 m. V té si družstvo ze ZŠ Bratří Čapků na základě předchozích výsledků věřilo na výrazné zlepšení své pozice. A oprávněně. Všichni čtyři bodující členové družstva se v této disciplíně umístili do 7. místa (ze 68 startujících).
Přesto nebylo do posledních chvíle jasné, jak vše dopadne. Až při vyhlašování výsledků se žáci dozvěděli, že právě heroické vzepětí v poslední disciplíně (všech 5 členů družstva si v horkém počasí zaběhlo své osobní rekordy) stačilo k tomu, aby vymazali předchozí bodový náskok svých soupeřů (včetně doposud jasně o 976 bodů vedoucí favorizované ZŠ Opava, Englišova) a historicky nejmenším bodovým náskokem pouhých dvou bodů (to mimochodem představuje např. 1 setinu v běhu na 60 m, 1 cm ve skoku do dálky nebo 3 mm ve skoku do výšky) vybojovali pohár pro vítěze republikového finále.