Přejít na obsah

SOUTĚŽILI MLADÍ ZDRAVOTNÍCI PARDUBICKÉHO A KRÁLOVEHRADECKÉHO KRAJE

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí připravil na čtvrtek 24. května soutěž v poskytování první pomoci pod názvem regionální kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků pro Pardubický a Královéhradecký kraj. Soutěž se konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje pana Mgr. Radko Martínka a starosty města Ústí nad Orlicí pana Petra Hájka. Místem pro soutěž se stalo centrum města Ústí nad Orlicí - veřejné prostranství Kociánka. Do soutěže bylo přihlášeno za I. stupeň 9 družstev a za  II. stupeň pak rovněž 9 družstev vždy po 5 dětech. Jednalo se o družstva, která vyhrála v jednotlivých oblastních kolech ve svých regionech.     Pro děti bylo připraveno několik soutěžních stanovišť s první pomocí, kde musely prokázat své znalosti např. ošetření  tepenného krvácení,  tržná rána na čele, cizí těleso v dlani - střep, vymknutý kotník, bezvědomí, zástava dechu a krevního oběhu atd., dále znalosti z obvazové techniky, dopravy postižených nebo znalosti z dopravní výchovy.

Výsledky soutěže:

I. stupeň - menší děti (1. - 5. ročník)
1. místo Základní škola Sezemice (okres Pardubice)
2. místo Základní škola Malé Svatoňovice (okres Trutnov)
3. místo Základní škola Nové Město nad Metují (okres Náchod) II. stupeň - starší děti (6. - 9. ročník)
1. místo Základní škola Javornická Rychnov nad Kněžnou ( okres Rychnov nad Kněžnou)
2. místo Základní škola Bojanov (okres Chrudim)
3. místo Základní škola Choltice (okres Pardubice)
Za okres Ústí nad Orlicí se Základní škola Bratří Čapků Ústí nad Orlicí umístila na 6. místě a Základní škola Javornického Vysoké Mýto  na 5. místě.
Vítězné hlídky budou Pardubický a Královéhradecký kraj reprezentovat na republikové soutěži, která se uskuteční dne 15. - 17. června 2012 v Blansku.