Přejít na obsah

V MUZEU SE DOZVÍTE „JAK SE RODÍ VEČERNÍČKY“

Ve čtvrtek 17. května byla vernisáží v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí zahájena interaktivní výstava Dětského muzea v Brně nazvaná JAK SE RODÍ VEČERNÍČKY.
Chtěli byste se dozvědět, kolik dá práce, než se na filmovém plátně nebo v televizi začnou pohybovat vaše oblíbené večerníčkové postavičky?
Připraveny jsou pro vás ukázky loutek a drobných scén téměř z 30 filmů, které byly natáčeny ve zlínských filmových ateliérech během posledních 65 let. Na Ferdu Mravence, kocoura Modroočka, Zlatovlásku a jiné. V této části výstavy rozhodně nepřehlédnete dekorace a rekvizity z natáčení příběhů známých svérázných kutilů Pata a Mata. Uvidíte jejich domeček, scénu z obývacího pokoje, sklepa a mnoho dalších předmětů z jejich domácnosti. Nejmenší návštěvníci si mohou zahrát velké dřevěné pohádkové pexeso, pohrát si s loutkami i maňásky nebo si poskládat večerníčkovskou čepici. Všechny jistě potěší možnost vyzkoušet si práci v ruchovém studiu a na vlastní oči a především uši se přesvědčit, jak se ve filmu vytváří zvuk vrzajících dveří, práskání biče, bouřky aj.  Výstavu připravili pracovníci Dětského muzea v Brně v roce 2007 a od té doby ji zapůjčují ostatním institucím. Výstava vznikla ve spolupráci s Ateliery Bonton Zlín .
Výstavu můžete v Hernychově vile navštívit denně kromě pondělí až do 26. srpna 2012.