Přejít na obsah

AUTORSKÉ ČTENÍ JÁCHYMA TOPOLA V KNIHOVNĚ

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí připravila na pondělí 14. května autorské čtení českého spisovatele, básníka, prozaika a hudebníka Jáchyma Topola. Autor, který píše hovorovým jazykem a ve svých knihách zaznamenává zdánlivě banální události,  měl pro posluchače připraveny ukázky z několika svých knih. Zvláště pak z knihy nazvané TRNOVÁ DÍVKA, knihy folkloru severoamerických indiánů, které vybral, přeložil a sestavil.
Jáchym Topol se narodil 4. srpna 1962 v Praze jako syn básníka a dramatika Josefa Topola a Jiřiny Topolové, dcery spisovatele Karla Schulze. Přibližně od roku 1980 působil jako zpěvák a textař skupiny Psí vojáci (frontman skupiny je jeho bratr Filip Topol), později skupiny Národní třída, jeho básně zhudebnila i Monika Načeva. Je představitelem undergroundu.

Do roku 1993 byl šéfredaktorem časopisu Revolver Revue. Byl členem redakce týdeníku Respekt od jeho založení v roce 1990 do roku 2007. V letech 2009-2011 působil v redakci deníku Lidové noviny, nyní pracuje jako programový ředitel Knihovny Václava Havla.

V září 2010 se stal laureátem Ceny Jaroslava Seiferta.

zdroj: www.wikipedia.cz





news list