Přejít na obsah

JEDEN SVĚT POMÁHÁ NEMOCNÝM

V neděli 15. dubna byl v Malé scéně v Ústí nad Orlicí ukončen čtrnáctý ročník Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech JEDEN SVĚT 2012. V Ústí nad Orlicí se tento festival konal po čtvrté a organizovalo ho zde občanské družení SPOUSTI – Spolek pro organické Ústí společně se společností Člověk v tísni. Festival je neziskovou akcí, výtěžek ze vstupného je díky sponzorům a divákům věnován jako charitativní dar. Část výtěžku ze vstupného ve výši 24 tisíc korun byla letos věnována občanskému sdružení DEBRA, které zapojuje lidi s vzácnou vrozenou vadou kůže epidermolysis bullosa do aktivního a plnohodnotného života.
EB je velice vzácné genetické onemocnění, kterým trpí v Evropě cca 30 000 pacientů, v ČR pak kolem 120 lidí. S EB se člověk narodí, a protože se jedná o genetickou vadu (způsobenou mutací asi 13 genů), není možné v současné době EB úspěšně léčit. Uplatňují se proto různé ošetřovací metody a techniky, které mají význam preventivní i terapeutický.
Organizátoři zhodnotili letošní ročník festivalu dobře, organizačně vše dopadlo podle jejich představ. Festival navštívilo více jak 800 diváků z řad veřejnosti a asi 1200 žáků a studentů ze škol.   Nedělní večer byl zakončen besedou s Pavlou Jazairiovou, cestovatelkou, populární spisovatelkou a redaktorkou Českého rozhlasu, k filmu „Nedáme se umlčet", který seznámil diváka s několika příběhy obyvatel arabských zemí, kteří vyšli do ulic bojovat za svá práva.   Posledním festivalovým filmem byl film „Z popelnice do lednice" - Než se zelenina dostane z pole na váš talíř, nejméně polovina jí skončí na skládce. To znamená každé druhé rajče či hlávkový salát. Zní to neuvěřitelně, ale bohužel je tomu tak. Nemluvě o tom, že zemědělství produkuje třetinu skleníkových plynů. Stačí se podívat do odpadních kontejnerů supermarketů či do nejbližší popelnice, abychom zjistili, v jak obrovské míře plýtváme jídlem.
news list