Přejít na obsah

Festival jeden svět skončil

V sobotu 4. dubna 2009 byl v Malé scéně v Ústí nad Orlicí ukončen jedenáctý ročník Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech JEDEN SVĚT 2009. Ústí nad Orlicí se tento festival konal poprvé a organizovalo ho zde občanské družení SPOUSTI – Spolek pro organické Ústí společně se společností Člověk v tísni.

A jak hodnotí festival pořádající občanské sdružení SPOUSTI: „Určitě jsem velmi spokojeni s účastí, je nad naše očekávání. Byl to ročník první takže jsme nevěděli do čeho jdeme. Tento impuls nám dává obrovskou chuť příští rok festival opět připravit. Velkou věcí, která odlišuje tento festival od obyčejného kina jsou samozřejmě besedy a vůbec celá atmosféra která kolem toho je, což myslím, že se nám tady podařilo a určitě v tom budeme pokračovat.“, řekl Jaroslav Kopecký.

Většina projekci byla z velká části zaplněna a besedy měly u diváků velký úspěch. Část výtěžku ze vstupného byla věnována sdružení Klub Hvězdička, které je součástí Asociace rodičů a přítel zdravotně postižených dětí.

„Tržby na vstupném byly více jak 40 tisíc korun, takže z toho vyplývá, že Klub Hvězdička dostane 20 tisíc korun, což je díky divákům, kteří zde byli a zprostředkovaně díky sponzorům.“ dodal Jaroslav Kopecký.

Celý festival byl zakončen projekcí filmu Velké Británie nazvaného „ČAS HLUPÁKŮ“. Film pojednávající o problému globálního oteplování a s ním souvisejícími přírodními katastrofami pohledem archiváře v archivu lidstva v roce 2055. Tento snímek letos získal nominaci na Oskara.





news list