Přejít na obsah

60 let vúb v ústí nad orlicí

U příležitosti 60. výročí založení společnosti VÚB v Ústí nad Orlicí se v sobotu 21. listopadu 2009 uskutečnil den otevřených dveří Výzkumného ústavu bavlnářského. Pro návštěvníky byla připravena prohlídka areálu společnosti s výkladem, ukázky realizačních výstupů z projektů a další.

A jaká je současnost VÚB?
„60 let od založení byla pro nás příležitost zastavit se a ohlédnout zpátky, ale zároveň došlo k podstatným změnám v tom, co byla veřejnost zvyklá vidět pod názvem Výzkumný ústav bavlnářský. Dnes se u nás vyrábí úplně něco jiného než dřív. Je to dané tím, že celý textilní průmysl nejen u nás, ale také v zahraničí doznal značného útlumu a hodně výroby se přesunulo do Asie. Ten obraz celého textilu se natolik změnil, že i nás to v posledních letech donutilo značně změnit strukturu.“, řekl generální ředitel společnosti Ing. Vilém Fišer.

Nicméně se společnosti podařilo zachovat výzkum včetně výzkumu pro oblast předení a redukovanou výrobu příze, strojírenskou výrobu, která méně či více souvisí s textilním průmyslem.

Ve VÚB vznikla v šedesátých letech technologie bezvřetenového předení v těsné spolupráci s tehdejším Kovostavem, dnešním Rieterem. Tato spolupráce dnes v určitých projektech funguje nadále a od roku 2000 má společnost také vlastní výzkumné projekty, které se realizují v rámci programů podpory výzkumu z rozpočtu ČR. Na konci těchto projektů jsou zcela nové výrobky jako například ochranné oděvy, antibakteriální produkty, multifunkční zařízení, produkty se sníženou hořlavostí a určené ke stínění elektromagnetického záření.

„Naši budoucnost spatřujeme ve strojírenské výrobě. Zaměřujeme se na výrobu jednoúčelových strojů, speciálních strojů a zařízení a to od návrhu přes výrobu, montáž až po následný servis.“, dodal generální ředitel Ing. Vilém Fišer.

V současné době VÚB a.s. zaměstnává 8 desítek lidí, což je ovšem v porovnání s osmdesátými lety minulého století více jak 5 krát méně.