Přejít na obsah

Exit tour v ústí nad orlicí

Ve dnech 10. – 14. listopadu 2009 zavítal do Ústí nad Orlicí projekt nazvaný EXIT TOUR, který je podpůrnou kampaní pro publicisticko-vzdělávací pořad pro dospívající EXIT 316 MISE. Toto turné do současnosti proběhlo ve dvanácti velkých městech republiky.

A jaké jsou cíle projektu prozradil Dan Dostrašil, místní koordinátor turné:
„Projekt má dva hlavní cíle, jedním je propagace pořadu EXIT 316, který v současné době pouze v podobě elektronického vysílání na internetu. Druhým cílem je pomoci školám naplnit minimální preventivní program. Cílem je působit na mladé lidi a preventivně působit proti sociálně patologickým jevům. Preventivního programu se účastní externí lektoři, často to jsou lidé, kteří pracovali v sociálních službách nebo kteří vedou nízkoprahová zařízení. Na tuto činnost jsme získali finance a můžeme tedy tyto lektory zaplatit.“

Turné se účastní americké hudební skupina DIZMAS jejíž členové připravují zajímavý program pro teenagery.

„Na turné máme sebou kalifornskou kapelu DIZMAS. Jsou to mladí kluci, kteří svou činnost berou jako misionářskou práci, protože zpívají o své víře i když texty písní nejsou překládané, ale jsou mladí, současní a boří v mladých lidech představu o pyšných a arogantních Američanech. Boří také představu o církvi jako o zkostnatělé instituci. To je jedním z důvodů proč se EXIT klub Jednoty bratrské společně s římskokatolickou církví přidal k tomuto projektu, protože pracujeme s mladými lidmi a v poslední době je na školách nedůvěra vůči církvi a vůči tomu co církev nabízí.“

V rámci projektu byly osloveny všechny střední školy v Ústí nad Orlicí. Přihlásily se tři školy, což zcela naplnilo kapacitu tohoto turné. Program turné je složen například z přednášek o drogách, kouření o xenofobii. Další částí programu bylo seznámení studentů s americkou kulturou hravou formou.

„Na začátku se naučí několik frází následně jsou vytvořena smíšené družstva a soutěží ve smyslu amerických televizních šou. Následně vedou diskusi v angličtině.“, dodal Dan Dostrašil.

Do Ústí nad Orlicí se projekt dostal zásluhou právě pastora ústecké Jednoty bratrské Dana Dostrašila, jelikož ústecký EXIT klub využívá právě pořad EXIT 316 při svých aktivitách. Přes počáteční nedůvěru a obavy z realizace projektu v menších městech se Ústí nad Orlicí stalo prvním z menších měst v republice kam tento projekt dorazil.

Ve středu 11. listopadu 2009 přijal na ústecké radnici členy kapely DIZMAS a zástupce obou církví starosta města Richard Pešek.