Přejít na obsah

konala se charitativní akce „homolské schody“

V sobotu 22. srpna 2009 se na poutním místě Homol, které má ve správě obec Borovnice, konala charitativní akce nazvaná „Homolské schody“. Akce byla nazvaná podle schodů, které ke kostelu Panny Marie sedmibolestné vedou a pořádalo několik subjektů. Jedním z hlavních pořadatelů byla destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, která vznikla pro rozvoj cestovního ruchu v regionu.

„Akce se konala z několika důvodů. Jedním z nich je abychom nejen místním obyvatelům, ale také návštěvníkům, jak vzácné je toto poutní místo, které je středoevropskou raritou a abychom připomněli, že je potřeba se o něj nadále starat, obnovovat ho udržovat. Pokud se nám podaří díky návštěvnosti prodat dostatečné množství památečních placek tak veškerý zisk za tyto placky předáme obci Borovnice na to, aby si podle uvážení tyto získané prostředky na Homol využila. Může to být například na údržbu nebo monitorovací kamerový systém. Do budoucna bychom rádi, kdyby se na schody vrátila původní sochařská výzdoba, která během let zmizela. Bylo to 14 sošek andílků, barokní vázy a podobně.“, Petra Šutová, ředitelka destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko.

Byl zde připraven koutek pro děti se soutěžemi, prezentace regionů, jarmak tradičních výrobků. Na hlavním pódiu probíhal celodenní program. Vystoupila zde například pohádkářka, malířka a spisovatelka Víťa Klimková s programem pro děti, vystřídali se různé hudební soubory a hlavním večerním programem byl koncert Věry Martinové.

„Je to první ročník této akce. Doufám, že to není poslední, ale bude záležet na chutí organizátorů, aby se dokázali opět takto spojit a vytvořit opět něco takto hodnotného.“, dodala Petra Šutová.