Přejít na obsah

V ústí tvoří jedinečné obří lavice

Ve dnech 12. – 21. června 2009 probíhá v Ústí nad Orlicí akce nazvaná „Plenér 2009 v Ústí nad Orlicí – výroba sochařsky zpracovaných laviček“. Plenéru se účastní 22 studentů a 5 pedagogů z Vyšší odborné uměleckoprůmyslové a Střední uměleckoprůmyslové školy – Praha 3, oddělení uměleckého řezbářství. Cílem plenéru studentů a pedagogů je vytvoření dřevěných, originálně sochařsky zpracovaných lavic pro město Ústí nad Orlicí. Díky tomu tak za 10 dní ve městě vznikne devět objektů (soch) o velikosti 3-4 metry, určených jako lavice nebo sedáky pro malé i velké.

„Modely vyrábíme z topolového dřeva, které pochází z pokácené aleje za Českou Třebovou. Jednotlivé modely, které zde vyrábíme, byly vybrány formou konkurzu mezi našimi studenty. Jsou to tedy všechno studentské práce, které jsme připravovali tři měsíce. Studenti si nejprve modelovali 30 – 40 centimetrové modely z hlíny, které byly následně odlity ze sádry. Vznikají zde například gauč, abstrakce sestavená z kvádrů, plasticky provedený sprejerský nápis, houby, bota atd. ,“ řekl pedagog školy Richard Pešek ml.

Vernisáž hotových uměleckých děl se uskuteční na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí v neděli 21. června 2009 od 16:00 hodin.
news list