Přejít na obsah

Orlická věž 2009

V pátek 15. května 2009 se v areálu požární stanice HZS Pardubického kraje v Hylvátech v Ústí nad Orlicí konal XIX. ročník soutěže „Orlická věž“ v disciplíně požárního sportu výstup na cvičnou věž pomocí hákového žebříku. Soutěže, která je součástí Ligy ČR 2009 z této disciplíně se zúčastnilo celkem 123 závodníků z celé České republiky a Slovenska. Na prvním místě se umístil Jaroslav Hrdlička z HZS Domažlice, který s časem 14,39 sekundy překonal loňského vítěze a držitele rekordu Karla Ryla z HZS Ostrava, který drží traťový rekord z roku 2008 s časem 13,85 sekundy.

Za HZS Ústí nad Orlicí se závodu účastnil pouze jeden závodník a to David Hynek: „Z Ústí nad Orlicí jsem zde pouze jediný závodník, jelikož ostatní jsou na odborném kurzu a nemohli se tedy zúčastnit.“, řekl domácí závodník.

A v čem spočívá samotný závod?:
„Závody spočívají v tom, že závodník musí pomocí hákového žebříku vystoupat do čtvrtého podlaží cvičné věže, samozřejmě před tím následuje rozběh dlouhý třicet metrů. Tento závod patří do série závodů Ligy České republiky ve výstupu na věž což je vlastně nejprestižnější soutěž v této disciplíně. Je to jeden ze šesti závodů a závodníky jsou z celé republiky i ze Slovenska.“, řekl Roman Studený, za pořádající HZS PK – Ústí nad Orlicí

A jak viděl své šance před závodem vítěz minulého ročníku Karel Ryl?:
„Na letošní ročník jsem se připravoval stejně jako na každý ročník a spoléhám na to, že to opět vyjde. Lezení se věnuji již osmý rok. Začínal jsem u dobrovolných hasičů a postupně jsem se dostal k profesionálním a tam se soutěží v této disciplíně, které mě baví a je mým koníčkem. Určitě je to dobrá věc v rámci fyzické přípravy, ale pro dobré výsledky je třeba trénovat 5x – 6x týdně.“. Karel Ryl z HZS Moravskoslezského kraje – Ostrava nakonec obsadil sedmé místo s časem 14,86 sekundy.


news list