Přejít na obsah

Konal se druhý ročník hasičských závodů tfa

V sobotu 25. dubna 2009 se na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí konal druhý ročník nejnáročnějších hasičských závodů TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežívá). Jedná se o simulaci zásahové činnosti v ochranném oděvu pro hasiče za použití izolačního vzduchového dýchacího přístroje. Na start nastoupilo celkem 63 profesionálních i dobrovolných hasičů z celé republiky, na které čekal běh s hadicí a proudnicemi, 60 úderů šestikilovým kladivem, překonání dvoumetrové bariéry, transport po čtyřicetimetrové dráze 80 kg těžké figuríny a přenos dvou 20kg barelů na vzdálenost 20 metrů. Poslední disciplína byl co možná nejrychlejší výstup po 183 schodech na vrchol rozhledny. To vše s dýchacím přístrojem na zádech a maskou na obličeji.

„Počet účastníků se nám neustála zvyšuje. Nultého ročníku se zúčastnilo 46 závodníků, první ročník pak 49 a letos se závodu účastnilo 63 soutěžících s tím, že jsme museli okolo 30 závodníků odříci. Věhlas soutěže stoupá, popularita je vysoká a zájem závodníků také.“, řekl Roman Studený z pořádajícího HZS Pardubického kraje – Územní odbor Ústí nad Orlicí.

Absolutním vítězem se stal domácí Lukáš Novák z HZS Ústí nad Orlicí s vynikajícím časem 157 sekund za které zvládl celou náročnou trať. Na druhém místě skončil Milan Pařil z HZS Vysočina a bronzové místo vybojoval další domácí závodník Zdeněk Koutník z HZS Praha.





absolutní vítěz Lukáš Novák
{gallery}/udalosti/2009/konal-se-druhy-rocnik-hasicskych-zavodu-tfa{/gallery}