Přejít na obsah

Vznikla nová organizace na propagaci cestovního ruchu orlické hory a podorlicko

V úterý 21. dubna 2009 se ve Společenském centru Nový Dvůr v Letohradě uskutečnila ustavující valná hromada novou organizace na propagaci cestovního ruchu v destinaci Orlické hory a Podhůří. Založilo ji celkem 21 subjektů z obou krajů Královéhradeckého a Pardubického, a to 7 svazků obcí a 9 obcí a měst, které vznik organizace iniciovaly, dále 4 podnikatelské subjekty , ale také Audis Bus a Asociace hotelů a restaurací ČR. Toto zájmové sdružení právnických osob s názvem „Orlické hory a Podorlicko“ bude mít sídlo v Rychnově nad Kněžnou.

A co říká na vznik této organizace a propojení Pardubického a Královehradeckého kraje její předseda a starosta města Letohrad Petr Fiala: „Mám z toho obrovskou radost, zrušili jsme pomyslnou hranici mezi kraji, propojili jsme území, které k sobě odjakživa patřilo, Orlické hory a Podorlicko. Navzájem se potřebujeme a navzájem máme co nabídnout. Podle mého se tedy stala správná a rozumná věc, jsme zase pospolu co se týče cestovního ruchu a teď je na nás jak toho využijeme“.

Společná organizace by měla koordinovat rozvojové aktivity v cestovním ruchu na celém území Orlických hor a Podorlicka. Měla by také provozovat společný turistický portál, zapojit se do průzkumů veřejného mínění, tvorby strategií a vzdělávacích aktivit v cestovním ruchu a v široké míře spolupracovat se všemi subjekty, které v cestovním ruchu působí, včetně zahraničních. Nejbližším úkolem pro rok 2009 je zejména příprava projektu marketingové a propagační kampaně Orlických hor a Podorlicka na léta 2010 až 2012 a podání žádosti o dotaci z EU fondů.