Přejít na obsah

PŘIPOMÍNÁME SI 71. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ

U příležitosti 71. výročí osvobození Československa a ukončení 2. světové války proběhlo v pátek 6. května u Památníku odboje, v Parku Československých legií a na ústeckém hřbitově kladení věnců. Pietního aktu se zúčastnili zástupci města, vojenské správy, Československé obce legionářské, Svazu bojovníků za svobodu, zástupci Sdružení válečných veteránů České republiky a MO ČSSD.

 

V rámci pietního aktu byla vyznamenána Ministerstvem obrany ČR 8. nadporučice v.v. Božena Ivanová. Udělen byl Záslužný kříž ministra obrazy České republiky III. stupně.

 

BOŽENA IVANOVÁ - Je poslední žijící členkou 2. paradesantní brigády 1. československé armády. Narodila se 18. května 1927 v Praze. Od svých šesti let žila s rodiči v Sovětském svazu, kam tatínek odešel za prací. Žili na mnoha místech, často se stěhovali. Kde bylo potřeba postavit továrnu, tam jeli. Zná tak např. Podolsk u Moskvy, Lugansk, Lianozovo, Alma Atu, Omsk a Buzuluk. Právě tady byla v roce 1944 odvedena. Prošla náročným výcvikem. Učila se pochodovat, tahat dráty, plížit se nepozorovaně v noci ve třicetistupňovém mrazu. Božena Ivanová se pravidelně setkávala s Ludvíkem Svobodou, který se přátelil s jejími rodiči.  

 


news list