Přejít na obsah

MUZEUM OTEVŘELO NOVÉ ZAJÍMAVÉ VÝSTAVY

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí otevřelo ve čtvrtek 21. dubna tři nové výstavy, které nás zavedou mezi zbraně, oslavy 1. máje v Ústí nad Orlicí a do Tater.

 

První jmenovaná výstava nazvaná Východočeští puškaři je zapůjčená z Východočeského muzea v Pardubicích. K viděníi jsou zde většinou zbraně civilní, určené k lovu, sportovnímu střílení nebo na sebeobranu. Východočeské muzeum se na dokumentaci produkce regionálních puškařů a malých zbrojovek soustředí již dlouhá léta. V poslední době se jim podařilo získat řadu dalších zajímavých výrobků puškařů z našeho regionu. A proto nyní chce tuto cennou kolekci představit v celistvosti široké veřejnosti.
 

Druhá výstava, která jistě zaujme každého Oušťáka, představuje sérii fotografií z manifestací v Ústí nad Orlicí doplněnou o plakáty a předměty s dobovými hesly, které k oslavám neodmyslitelně patřily. Na těchto dokumentačních fotografiích však nečekaně nacházíme další zajímavosti. Často velmi unikátně zachycují kromě oslav také jejich prostředí. Navždy ztracená zákoutí, budovy a ulice města.

 

Poslední z nově otevřených výstav nás zavede do slovenských Tater. Výstavu připravil Fotoklub OKO Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Podtatranským osvětovým střediskem v Poprade. Vystavují zde podtatranští fotografové, kteří svoji tvorbu představují na 37 fotografiích. Výstava je zároveň oslavou 66. výročí uzavření partnerských vztahů mezi městy Ústí nad Orlicí a slovenským městem Popradem, kde vedle oblasti sportu a turistiky byla v letošním roce oblast kultury rozšířena o výměnu fotografií.

 

Více informací nejen o všech pořádaných výstavách a akcích v našem muzeu naleznete na webu http://www.muzeum-uo.cz/.

 

 


news list