Přejít na obsah

KOCIANOVO ÚSTÍ 2016 SE NEZADRŽITELNĚ BLÍŽÍ

Již XI. ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí a 58. ročník Kocianovy houslové soutěže se nezadržitelně blíží. Tento významný hudební svátek vypukne v Ústí nad Orlicí ve středu 4. května a potrvá do soboty 7. května. Soutěž a festival prezentovali ve čtvrtek 7. dubna na tiskové konferenci v sídle agentury Czech Tourism v Praze starosta našeho města Petr Hájek, nová ředitelka soutěže Lenka Lipenská a nový umělecký ředitel festivalu a patron soutěže houslový virtuos Pavel Šporcl. Právě zapojení Pavla Šporcla je jednou z významných změn letošního Kocianova Ústí.

 

„V roce 2011 jsem Kocianovo Ústí a Kocianovu houslovou soutěž nazval vlajkovou lodí našeho města. Za svými slovy si stojím i nadále. Mohl jsem před pěti lety použít i jiný příměr, např. rodinné stříbro, ale to se často jen ukazuje a vlastně se nepoužívá. Kdežto loď se svojí pomyslnou palubou nabízí netušené zážitky. S hudbou v zádech můžeme plout daleko za obzor nebo naopak poslouchat s přivřenými víčky a nechat se jen tak lehce pohupovat u pobřeží,“ řekl starosta města Petr Hájek. „Jsem velice potěšen, že Pavel Šporcl přijal nabídku města stát se novým uměleckým ředitelem festivalu a patronem Kocianovy houslové soutěže. Pavel Šporcl přináší zdravé okysličení stávající festivalové dramaturgie. Letošní koncertní nabídka je nejen umělecky, ale i divácky velice zajímavá a přináší řadu očekávání. Vlastní soutěž pak získává ve spojení s jeho jménem vyšší renomé,“ dodal starosta města.

 

Pavel Šporcl má tak nejen blízký vztah k Ústí nad Orlicí, ale také k soutěži samotné. Několikrát se Kocianovy houslové soutěže účastnil a v roce 1986 se stal jejím laureátem.

 

„Nesmírně si vážím této vzácné příležitosti, kterou jsem jako nový patron Kocianovy houslové soutěže dostal, tedy stát se zároveň i uměleckým ředitelem festivalu, který má desetiletou tradici. Podílet se na hudebním festivalu v rodném městě Jaroslava Kociana, jednoho z nejvýznamnějších představitelů české houslové školy, je pro mne veliká čest,“ navázal na starostu města Pavel Šporcl. „Jeho jménu a odkazu vděčíme za to, že se téměř šedesát let do Ústí nad Orlicí sjíždí mladí talentovaní houslisté z celého světa,“ doplnil Pavel Šporcl.

 

Letošní festival Kocianovo Ústí nabídne posluchačům celkem 5 koncertů. Součástí festivalového programu bude tradičně zahajovací a závěrečný koncert Kocianovy houslové soutěže. Protagonistkou zahajovacího koncertu bude absolutní vítězka a laureátka loňské soutěže Pavla Tesařová, která se také účastnila tiskové konference.

 

Nyní již nezbývá než nadcházejícímu ročníku naší "Kociánky" popřát mnoho spokojených posluchačů a úspěšných soutěžících.

 

Více informací, program a propozice soutěže naleznete na www.kocianovo-usti.com

 

Kompletní tisková zporáva ZDE: http://www.ustinadorlici.cz/files/20160408073638_tz-kocianovo_usti-2016.pdf


news list