Přejít na obsah

MUZEUM OTEVŘELO VELKOU VÝSTAVU O LETECTVÍ

Téměř celá Hernychova vila je od 22.září zaplněna letadly. Expozice o nadšencích, dobrodruzích i šikovných podnikatelích či modelářích je poctou všem snílkům a zapáleným tvůrcům a pilotům, kteří se svými činy zapsali do historie letectví.

Zblízka si tak mohou návštěvníci prohlédnout modely Formánkovy aerohelikoptéry, Bleriota vytvořeného Jiřím Fikejzem, Čihákova Rapida, Sodomkova Skauta, a mnoho dalších, které zapůjčila řada institucí a soukromých držitelů – modelářů. Ve výstavě nechybí ani tématicky zaměřené hračky, či součásti letadel a oděvů pilotů, prohlédnout si můžete řadu vystavených vyznamenání. Kromě toho zde návštěvníci najdou i originální Bínovu Blechu u které přistál „paragán, nebo si zkusí na trenažéru vyvažovat rovnováhu jako pilot v letadle.

Pro děti jsou připraveny i další aktivity, od omalovánek přes řízení leteckého provozu až po sestavování stavebnice. Zážitek z prohlídky může doplnit i sestřih videozáznamů.

Druhá nově otevřená výstava s podnázvem Hrady a tvrze v povodí Tiché Orlice, představuje známá i polozapomenutá feudální sídla v okolí měst Letohrad, Ústí nad Orlicí a Choceň. Zároveň je drobnou připomínkou 60 let od úmrtí Augusta Sedláčka, historika a autora dosud nepřekonaného 15 svazkového díla Hrady, zámky a tvrze království Českého, a 4 let od úmrtí archeologa a předního českého kastelologa Tomáše Durdíka, autora např. Ilustrované encyklopedie českých hradů.

Vybraných 13 lokalit spadá časově do období od vrcholného středověku až po 1. polovinu 16. století. Předložené informace se zaměřují na nové poznatky získané v posledním čtvrtstoletí získané především archeologickými výzkumy a u zřícenin hradů Brandýs nad Orlicí, Lanšperk a Žampach jsou zmíněny proměny samotné památky v rámci stavebních oprav.

Více informací o pořádaných výstavách naleznete na webu http://www.muzeum-uo.cz/.

IMG5808
IMG5720
IMG5717
IMG5722
IMG5718
IMG57281
IMG5730
IMG5733
IMG5737
IMG57431

news list