Přejít na obsah

MUZEUM ZAHÁJILO VÁNOČNÍ VÝSTAVY

Od 2. prosince jsou v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí k vidění zbrusu nové výstavy. Nové vánoční výstavy nazvané Třpytivý stromeček a Pastýři vstávejte! přináší sbírku vánočních perličkových ozdob pana Františka Čady (perle jsou skleněné polotovary k výrobě ozdob a bižuterie). Obsahuje kolem 350 vázaných skleněných ozdob a ztvárňují přes 40 nápaditých motivů. Výstava Pastýři vstávejte demonstruje zvyk našich předků. Ti v době adventu poklepávali na bednu s uloženými malovanými postavičkami a začali se připravovat na stavbu svého až několikametrového betlému. Expozice představuje tyto přípravy i pracovní vytížení obuvníka věnujícího se kromě svého řemesla i malování. Potomci Antonína Kellnera (1853-1928) zapůjčili muzeu čtyřmetrový betlém, který nestál v kompletní sestavě téměř 70 let.

Nová stálá expozice s názvem Textilní Oustí se snaží alespoň částečně splnit přání návštěvníků - trvaleji připomenout ústeckou textilní historii. Vedle nábytku, evokujícího prostředí tkalcovské světnice, je možné spatřit tkalcovský stav, kolovrat, špuléř, vochle a trdlice, stejně jako nářadí menších rozměrů, jako je drhlen, motovidlo, snovadlo, tkalcovské člunky a paprsky.

Poslední ze čtveřice nově zahájených výstav je "Kde bydlí panenky", která je zapůjčena od manželů Pecháčkových, kteří z Rychnova nad Kněžnou přivezli plno pokojíčků a kuchyněk a v jejichž expozici najdeme i školní třídy nebo malé obchody. Uvidíme tak v malém měřítku, jak se v malých domácnostech z let 1880-1980 odrazily módní trendy dané doby.

Více informací o pořádaných výstavách a akcí naleznete na webu www.muzeu-uo.cz

IMG1139
IMG1141
IMG1143
IMG1144
IMG1148
IMG1149
IMG1150
IMG1155
IMG1158
IMG1161

news list