Přejít na obsah

ZAČALA VÝSTAVA LIŠEJNÍKŮ A OSOBNOSTI MĚSTA

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí zahájilo ve čtvrtek 9.února dvě nové výstavy. Na podvečerní vernisáži vystoupilo kytarové trio ze Základní umělecké školy Jaroslava Kociana. Probíhající výstavy SkíčkoTextilní Oustí a Oustečtí muzikanti doplnila zajímavá výstava nazvaná Svět lišejníků a výstava věnovaná osobnosti našeho města.

Tato netradiční expozice provede návštěvníka tajuplným světem lišejníků, které naše oko velice lehce přehlédne. Zastavme na chvilku čas a pokochejme se barevnými stélkami organismů, jejichž krása vynikne někdy až pod lupou. Lišejníky mají nezastupitelné místo v přírodě, jejich roli však velice málo vnímáme. Pomáhají zvětrávání hornin, rozkladu organického materiálu. V polárních oblastech tvoří velice důležitou roli v potravinovém řetězci. Na výstavě se mimo jiné dozvíte, jak jsou lišejníky výjimečné tím, že jsou složeny ze dvou nepříbuzných typů organismů - hub a řas, které žijí v trvalé symbióze.

Druhá nově otevřená expozice je věnována další významné osobnosti našeho města. Tou je MUDr. František Barcal. Letos si připomínáme 100 let od úmrtí lékaře a dobrodince. František Barcal se velmi zasloužil jak o lékařskou péči ve městě, tak o kulturní rozvoj.

Na expozici je možné shlédnout lékařské nástroje, které byly běžnou součástí lékařské praxe v době Barcalova života. Další částí jsou fotografie raněných vojáků z první světové války, o které pečoval Barcal společně s MUDr. Františkem Vicenou v lazaretu, umístěného v prostoru současné Malé scény.

Návštěvníci se dále seznámí s dobročinností manželů Barcalových, ke které se uchýlili po tragické smrti jediného syna Klementa. Na základě této tragické události odkázali svůj majetek městu Ústí nad Orlicí a pomohli ke vzniku prvního muzea v domě zvaném Klementinum a knihovně s čítárnou. Kromě tohoto daru se Barcal podílel na financování orlickoústecké nemocnice a stipendií při gymnáziu ve Vysokém Mýtě. 

Více informací o probíhajících výstavách najdete na www.muzeum-uo.cz.

IMG7199
IMG7197
IMG7201
IMG7204
IMG7203
IMG7206
IMG7215
IMG7212
IMG7220
IMG7217

news list