Přejít na obsah

DIALÝZA NABÍDLA PREVENTIVNÍ VYŠETŘENÍ

Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost letos vyhlásila již jedenáctý ročník Světového dne ledvin. Ten letos připadl na čtvrtek 9. březen a hlavním tématem bylo onemocnění ledvin a obezita.

V celkem 21 dialyzačních centrech v republice se dnes mohla široká veřejnost nechat bezplatně vyšetřit. Jedno z center je také v Ústí nad Orlicí v areálu Orlickoústecké nemocnice. K vyšetření sem během celého dne přišla necelá stovka lidí z širokého regionu. Při vyšetření se testovala glykémie (hladiny cukru v kapilární krvi), krevní tlak, moč a tělesná hmotnost. Zdravotníci také zjišťovali další potřebné informace jako například onemocnění ledvin v rodině či jiné potíže.

Onemocněním ledvin jsou nejvíce ohroženi muži i ženy nad 50 let, lidé s nadváhou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo silní kuřáci.

Ledviny slouží k čištění krve od odpadních látek a jejich vylučování v podobě moči. Regulují množství vody v těle, vytvářejí hormony sloužící k regulaci krevního tlaku. Při selhání ledvin hrozí lidskému tělu kolaps. Vyšší pravděpodobnost onemocnění ledvin mají lidé trpící obezitou nebo s ní souvisejícím diabetem i hypertenzí.

U obézních jedinců musejí ledviny pracovat usilovněji a filtrovat více krve, než je běžné (dochází k tzv. hyperfiltraci), aby vyhověly metabolickým požadavkům těla při jeho vysoké hmotnosti. Zvýšení funkce ledvin může v dlouhodobém horizontu ledviny poškodit. Obezita je tedy rizikový faktor pro rozvoj onemocnění ledvin a vzniku chronických ledvinových onemocnění jako jsou cukrovka a hypertenze, má přímý vliv také na konečnou fázi renálního onemocnění.

Preventivní vyšetření bez objednání se v dialyzačních střediscích a nefrologických ambulancích koná každý rok druhý čtvrtek v březnu. Preventivní kontrola se provádí pouze osobám starším 18 let. 

Více informací ke Světovému dni ledvin naleznete ZDE: http://www.bbraun-avitum.cz/cps/rde/xchg/av-avitum-cs-cz/hs.xsl/svetovy-den-ledvin.html

IMG9227
IMG9225
IMG9201
IMG9204
IMG9208
IMG9214
IMG9211
IMG9219
IMG9215
IMG9220

news list