Přejít na obsah

FESTIVAL JEDEN SVĚT ZAHÁJIL

Již devátý ročník oblíbeného filmového festivalu Jeden svět byl v sobotu 1. dubna zahájen v Ústí nad Orlicí. Pro tentokrát se jeho organizátoři ze spolku Spousti rozhodli nabídnout divákům více filmů a tak hned první den, měl pěkně našlápnutý program. Startovalo se již v deset hodin dopoledne zahraničním filmem Brouci, který se věnuje entomofágii (využíváním hmyzu jako potravy), a jehož součástí byla i debata a malá ochutnávka sušeného hmyzu.

Během celého festivalového týdne pak na diváky čeká celkem třiadvacet zajímavých filmů napříč mnoha tématy, jako jsou například digitální závislost, udržitelná spotřeba, očkování dětí, islamismus, sexuální asistence, autismus či problematika naší vlastní reprodukce, podrobněji se podíváme také na situaci v Turecku, Číně či na Ukrajině. Devět z těchto filmů doprovodí debaty se zajímavými hosty, mimo jiné například s režiséry, novináři, psycholožkou, ekonomem či turkologem.

Samozřejmostí je také pestrý doprovodný program, zahrnující už zmiňovanou hmyzí ochutnávku, přednášku o očkování či stánek s Fair Trade produkty a výrobky z dílny organizace CEDR, která pomáhá lidem s duševním onemocněním. Páteční dokument Miluj mě, jestli to dokážeš pak doplní film s podobnou tematikou (sexualita handicapovaných lidí) Hasta la vista!, který na MFF Karlovy Vary získal dvakrát cenu diváků.

Festival však není jen o filmech a Malé scéně, během jeho konání každoročně ožívá celé město. A tak obyvatelé a návštěvníci Ústí nad Orlicí budou moci během jeho konání shlédnout hned čtyři výstavy – dvě v Malé scéně a po jedné na Mírovém náměstí a v obchodním centru Nová Louže. Tyto čtyři výstavy pokrývají pestrou paletu témat – od „proměny“ zdravotně postižených žen (Prostě krásná) a nástinu života lidí se zdravotním postižením v rozvojových zemí (Zdravotní postižení a rozvojová spolupráce: 10 faktů nebo omylů?) v Malé scéně, přes přiblížení strastí a slastí spojených s pomocí lidem s tělesným a kombinovaným postižením (20 portrétů Asistence) na Mírovém náměstí až po téma rozštěpu, jedné z nejčastějších vrozených vývojových vad (Od rozštěpu k úsměvu) v Nové Louži.

Kompletní program a další informace o Jednom světě v Ústí nad Orlicí naleznete na webu http://www.spousti.cz/jeden-svet-2017/. Pro více informací o festivalu jako takovém pak lze nalézt na webu www.jedensvet.cz.

Jeden svět se v Ústí nad Orlicí koná ve dnech 1. - 8. dubna.

IMG0696
IMG0697
IMG0698
IMG0700
IMG0702
IMG0706
IMG0714
IMG0708
IMG0723
IMG0711

news list