Přejít na obsah

GYMNAZISTÉ BOJOVALI V DĚJEPISNÉ SOUTĚŽI

Už po šestadvacáté hostil Cheb prestižní dějepisnou soutěž gymnázií, ve které mají mladí historici z České i Slovenské republiky možnost prokázat hloubku svých znalostí. Tématem letošního ročníku s názvem „Léta strachu a naděje” bylo období 1949–1967.

Ve středu 23. listopadu se v aule Gymnázia Cheb sešlo 75 týmů ze všech koutů České a Slovenské republiky, aby ve finále této soutěže změřily své síly. A právě družstvo Gymnázia Ústí nad Orlicí, ve složení Filip Kukla (7. B), Monika Hyláková (3. A) a Natália Kudrnová (6. B), se postaralo o nejlepší výsledek Pardubického kraje, kdy se se 183 body umístilo na devátém místě.

A jak soutěž probíhá?

Původně jednokolová soutěž se díky enormnímu zájmu československých gymnázií rozrostla roku 2014 ještě o kola krajská. Těch se letos v dubnu zúčastnilo přes 291 družstev, z nichž pouze 75 mohlo postoupit do listopadového finále.

Studenti jak na jaře, tak na podzim vyplňují písemný test, jehož obsah a rozsah častokrát převyšuje znalosti doktorského studia katedry historie – otázky totiž sestavují přední českoslovenští historici a pokrývají okruhy od politiky až po kulturu.

P1160232 1