Přejít na obsah

MUZEUM ZAPLNILY BETLÉMY

Nové výstavy byly poslední listopadový čtvrtek zahájeny v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Jedná se o tři zbrusu nové výstavy, které zaplnily většinu prostor Hernychovy vily.

Nejrozsáhlejší výstava je věnována betlémům.

Oustecké a Třebíčské betlémy jsou konfrontovány hned ve dvou sousedících výstavních prostorách, aby vynikla jejich příbuznost i jednotlivé odlišnosti. Čtyři impozantní celky, každý na 4-5 metrech, představují krajinu předmětných oblastí, do které byly zasazeny biblické výjevy. Všechny, včetně těch menších, které je doplňují, vzbuzují úžas nad umem prostých řemeslníků, kteří nám svá díla zanechali. Ústecká expozice pokračuje i v 2.NP.

Druhá výstava představuje hračky šlechtických rodů, přivezli manželé Pecháčkovi z Rychnova nad Kněžnou. Jejich obdivuhodná sbírka je prezentována jak v dioramatu, tak ve vitrínkách. Nejstarší exponáty pocházejí z 18. století. Široké spektrum hraček, které byly přesnými (i funkčními) zmenšeninami reálných předmětů a jejich úžasná propracovanost nadchne malé i velké. Jedinečnou expozici doplňují informační panely a obrazový materiál.

Poslední výstava představuje dvacítku modelů kabátů a šatů s kožešinami od 20. do 80. let 20. století doplňuje obdobné množství štuclů nebo čepic, nechybí ani teplý dětský fusak nebo botky či límce. Od králičiny přes kunu, lišku, či psa k hustému beránku, zdobným persiánům až k exotické opici nebo kožešinovým náhražkám. Vystavené oděvy jsou typickým ukazatelem vývoje a zpracování zimního šatníku v prezentované době.

Více informací naleznete na https://www.muzeum-uo.cz/.

IMG5569
IMG55481
IMG5507
IMG5510
IMG5511
IMG55121
IMG55131
IMG5566
IMG5514
IMG5549