Přejít na obsah

HASIČI CVIČILI HAŠENÍ VAKEM Z VRTULNÍKU

Na pondělní odpoledne připravili profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí výcvik v plnění bambi vaku, který je v závěsu pod vrtulníkem určen k hašení požárů. Toto zařízení umožňuje shazovat vodu z výšky přímo na plameny. Společně s hasiči z HZS Pardubického kraje se tohoto velmi zajímavého výcviku zúčastnilo několik jednotek dobrovolných hasičů, mezi kterými nechyběli naši hasiči z našich jednotek Ústí nad Orlicí I a Černovír.

Hasiči byli rozděleni na čtyřčlenné skupiny a měli za úkol co nejrychleji naplnit cvičný vak o objemu cca 700 litrů vody. Plnění vaku je velmi fyzicky náročné. Proto každou proudnici ovládali dva hasiči, kteří se řídili pokyny technika vrtulníku.

Hasiči zároveň cvičili také doplňování vody do cisteren určených k plnění bambi vaku.

Pro přítomné dobrovolné hasiče se jednalo o nevšední zážitek a zajímavou profesní zkušenost.

Bambi vak je integrovaný protipožární systém, který slouží k hašení požárů v podvěsu. Jedná se o nádobu typu vak, která je zavěšena na laně pod vrtulníkem, který tak čerpá vodu pro hašení požárů. Jeho obrovskou výhodou je to, že jej lze plnit přímo z vodní hladiny (např. vodních nádrží, řek, jezer nebo rybníků), a tak se nemusí vrtulník vracet pokaždé na základnu.

Zdroj: wikipedia

IMG9497
IMG9500
IMG9504
IMG9513
IMG9516
IMG9518
IMG9525
IMG9527
IMG9539
IMG9552