Přejít na obsah

FENOMÉN ŠMOK V ROŠKOTOVĚ DIVADLE

Pražský komorní balet vystoupil první dubnové úterý v Roškotově divadle s baletním pásmem nazvaným FENOMÉN ŠMOK věnovaným osobnosti Pavla Šmoka. Na programu večera byly celkem 3 choreografie z nichž dvě byly právě z dílny Pavla Šmoka. Byly to „Po zarostlém chodníčku“ na hudbu Leoše Janáčka a Holoubek na hudbu Antonína Dvořáka, obě v nastudování Kateřiny Dedkové – Frankové.

Jméno Pavla Šmoka se spojilo s Ústím nad Orlicí zcela prozaicky a to přes taneční svět. Místní taneční pedagožka Eva Veverková dokázala v devadesátých letech do Ústí převézt národní přehlídky scénického tance z Mladé Boleslavi a 15 let zde tyto festivaly neúnavně organizovala. Mezi porotci sem pravidelně jezdily špičky tanečního, hudebního, dramaturgického, zvukařského i osvětlovacího umění a udíleli cenné rady svým amaterským kolegům. Tehdy se nedělaly velké rozdíly mezi profesionály, poloprofesionály, nebo amatéry. Důležité bylo nadšení, zapálení pro stejnou věc a snaha posunovat své možnosti výš. Lidskost Pavla Šmoka umožňovala amatérům dotknout se velkého světa tance se zachováním obrovské pokory. Po roce 1992 se tyto přehlídky staly mezinárodními, do Ústí se sjížděli pedagogové z Francie, Itálie, Německa, Polska a Slovenska. V porotě těchto přehlídek nechyběl Pavel Šmok, Zdeněk Prokeš, Jiřina Mlíkovská, Jan Kozák a mnozí další.

S Pavlem Šmokem jsem se rozloučili ve smuteční síni v Ústí nad Orlicí 11. dubna 2016.

Pražský komorní balet zůstává nejstarším nezávislým profesionálním souborem a za ním se svou více jak 30 letou historií, tančí jeden z nejstarších amatérských souborů, náš oustecký C-Dance Evy Veverkové.

IMG9950
IMG9959
IMG9969
IMG9984
IMG9964
IMG9974
IMG9977
IMG9995
IMG9999
IMG0010