Přejít na obsah

KNIHOVNA PŘIPOMENULA OBĚTI HOLOCAUSTU

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí se ve čtvrtek 12. dubna připojila k projektu nazvanému Jom ha-šoa, který je celostátní připomínkovou akcí. Spočívá ve veřejném čtení jmen židovských a romských obětí holocaustu za druhé světové války. Cílem akce je přizvat obyvatele České republilky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu.

Naše knihovna se k této akci připojila letos poprvé. Patřila tak mezi necelou dvacítku měst v České republice, která jsou v letošním 13. ročníku do čtení zapojena. Vedle již tradičních měst, jakými jsou Praha, Brno, Olomouc, Liberec, Sušice, Kolín, Kutná Hora, Plzeň, Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem a Klatovy, se letos ke čtení nově připojily Horažďovice, Lipník nad Bečvou, Mělník, Sedlčany a Ústí nad Orlicí.

Každý příchozí obdržel seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména pak mohl dle svého uvážení veřejně přečíst. Připraveny byly také informační materiály a nahlédnout bylo možné do publikací týkajících se holocaustu, Terezínských pamětních knih, seznamů romských vězňů koncentračních táborů v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu apod.

Akci podporuje Nadační fond obětem holocaustu. Institut Terezínské iniciativy koordinuje akci na celorepublikové úrovni a více o této iniciativě se můžete dozvědět na adrese http://www.terezinstudies.cz/events/jom-ha-soa.

IMG98151
IMG9818
IMG98221
IMG98251
IMG98261
IMG98201
IMG98291
IMG98301

news list