Přejít na obsah

PSYCHEDELIČTÍ KRÁLÍCI V MALÉ SCÉNĚ

V Malé scéně v Ústí nad Orlicí byla v neděli 6. května zahájena výstava obrazů výtvarnice Soni Valentové, která představuje výběr obrazů, kterým dominuje cyklus s náměty králíků a také zajíců.

Téma vychází z konkrétního místa – japonského ostrova králíků, který si autorka přizpůsobila vlastnímu výkladu a vnitřnímu vidění. Další obrazy z tohoto cyklu rozvijí toto téma a prohlubují charaktery králíků a zajíců divokou barevností a pastózními nánosy barvy. Kromě králíků zde malířka prezentuje výběr z malířských cyklů s námětem zvířete v krajině. V plátnech ožívají zvířecí bytosti, vplouvají do noční oblohy, snů, vodní hladiny. Zoomorfní motivy (tvarem připomínající zvíře) také někdy kráčejí po cestě mýtů a příběhů.

Soňa Valentová se věnuje především malbě, kterou studovala prve na Střední škole umění a designu v Brně pod vedením akad. mal. Petra Veselého. Dále Pokračovala ve studiu na ateliéru malby u prof. akad. mal. Daniela Balabána na Fakultě umění Ostravské univerzity. V rámci studia absolvovala stáž na Fakultě umění v Barceloně. Malířka čerpá náměty z krajiny, příběhů a mýtů, prvků přírody. Autorka vystavuje obrazy v samostatných i společných projektech, v poslední době se například účastnila projektu slovinských a českých umělců Bumerang 7.

Více informací o autorce zde: www.sonavalentova.cz

IMG2856
IMG2827
IMG2825
IMG2829
IMG2830
IMG2832
IMG2833
IMG2835
IMG2838
IMG2842

 

news list