Přejít na obsah

ZAČALY NOVÉ VÝSTAVY V MĚSTSKÉM MUZEU

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí zahájilo ve čtvrtek 14. června zbrusu nové výstavy.

První z nich nazvaná „Cyklus secese – bydlení“ je pojata jako první díl z připravovaného každoročního cyklu výstav věnovaných secesi. Výstava návštěvníka zavede do interiéru konce 19. a počátku 20. století. Nábytek, věci denní potřeby, hračky, keramika, sklo, to vše je zde zasazeno do dioramat, která navodí pocit, jako by ho jeho obyvatelé právě opustili. Výstava nezapomíná ani na děti, které si mohou vyzkoušet repliky secesních šatů nebo sestavení mozaiky.

Druhá výstava pojmenovaná „České povětrníky“ se zaměřuje na větrné mlýny, jejich podobu, zvláštnosti, strojní vybavení, anebo postavení větrných mlynářů. Možná budete překvapeni, kolik větrných mlýnů se dochovalo, anebo že ve Slezsku existují malé mlýnky s větrnou turbínou. 

Poslední, ale o to zajímavější, je fotografická, panelová výstava nazvaná „Ztracené Oustí“. Řada dobových i současných fotografií připomíná části a zákoutí města Ústí nad Orlicí dvacátého století v porovnání s nynější podobou. Historické fotografie pochází ze sbírky Městského muzea v Ústí nad Orlicí a ze sbírky Vladimíra Langra. Výstavu doplňuje množství staré fotografické techniky od soukromých sběratelů.

 Více informací naleznete na www.muzeum-uo.cz.

IMG9415
IMG9359
IMG9360
IMG9362
IMG93631
IMG9364
IMG9365
IMG9369
IMG9371
IMG9373

news list