Přejít na obsah

VÝSTAVA OBRAZŮ LADISLAVA NETKA

První srpnovou středu byla v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí zahájena výstava obrazů lanškrounského výtvarníka Ladislava Netka (1951 – 2011). Autor, který měl blízko k ústeckému alternativnímu seskupení PAJZL, které v Ústí působilo v 60. a 70. letech.

Ladislav Netek se narodil v Šumperku a žil v Lanškrouně. Od dětství miloval tužky, pastelky a pokreslil vše co se dalo. Později se stýkal s místními amatérskými malíři, později i s mladými z undergroundu z Ústeckoorlicka, Kolínska i Prahy. Své kresby a malby, koláže veřejně nevystavoval, vyjma Ústeckoorlických salonů na přelomu šedesátých a sedmdesátých let 20. století, ale přátelům a známým je buď daroval nebo prodával.

V současné době probíhá zpracování jeho tvorby díky zájmu bývalých přátel z undergroundu. Díky jejich zájmu a podpoře byla jeho tvorbě věnována pozornost jak v médiich a tak ve výstavní činnosti - Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Šumperk.

Přelom šedesátých a sedmdesátých let minulého století byl pro Ladislava Netká významný jak z hlediska osobního života tak v tvůrčí práci. Seznámil se s lidmi z Ústi nad Orlicí a okolí, kteří patřili převážně do skupiny P.A.J.Z.L. (Praví A Jediní Zástupci Lidu).

Výstava je v prostorách knihovny k vidění až do 29. září.

Také v srpnu pořádá naše knihovna řadu akcí nejen pro čtenáře. Přehled plánovaných akcí naleznete na https://www.knihovna-uo.cz/.

IMG3364
IMG3355
IMG3337
IMG3339
IMG33411
IMG3343
IMG3344
IMG3345
IMG33491
IMG3351