Přejít na obsah

V ÚSTÍ BYLA UZAVŘENA KOALIČNÍ DOHODA

Ve středu 17. října 2018 byla v odpoledních hodinách uzavřena koaliční dohoda o povolební spolupráci. Koalici pro nastávající volební období tvoří SNK Oušťáci, SNK Ústí Žije, ODS a KDU-ČSL. Takto utvořená koalice disponuje 20 hlasy ve 27 členném Zastupitelstvu města Ústí nad Orlicí. Koalice se dohodla na pokračování již ověřeného modelu vedení města, kdy starostu a místostarostu doplňují dva neuvolnění místostarostové. Na základě dosaženého volebního výsledku bude na post starosty navržen Petr Hájek (SNK Oušťáci), na prvního místostarostu Jiří Preclík (SNK Ústí Žije) a do funkcí neuvolněných místostarostů Matouš Pořický (ODS) a nově Pavel Svatoš (SNK Oušťáci). Rada města by měla být devítičlenná a kromě uvedených zástupců vedení města, budou za její členy navrženi za SNK Oušťáci Petr Strákoš, Anna Škopová a Jan Zábrodský, za SNK Ústí Žije Luboš Bäuchel a Jan Pokorný za KDU-ČSL.  

Vyjednávání o budoucí koalici bylo možná pro někoho zbytečně dlouhé, ostatně dosažené volební výsledky stávajících koaličních partnerů dávaly tušit, že nová koalice může vzniknout na původním půdorysu. SNK Oušťáci, jako vítěz voleb, navrhovalo uplatnit ve vedení města tradiční model s druhým uvolněným místostarostou, a to logicky na úkor současných dvou neuvolněných. Tato varianta nebyla v rámci vyjednávání nové koalice oslovenými partnery akceptována, popřípadě za podmínek, které pro změnu nebyly akceptovány naším sdružením Oušťáci,“ komentoval povolební situaci současný starosta města Petr Hájek. „V následných jednáních se podařilo najít shodu, která na jednu stranu umožňuje zachovat koalici v původním složení a na druhou zhodnocuje dosažené volební výsledky, ve kterých tři ze čtyř partnerů získali o jeden mandát víc než v roce 2014,“ doplnil starosta města. „Zároveň jsme si v diskusi navzájem objasnili priority našich volebních programů. Díky předcházející čtyřleté spolupráci byla shoda na všech zásadních investičních akcích, jako je například výstavba nového domu dětí a mládeže v areálu Perly nebo revitalizace parku pod Roškotovým divadlem,“ zakončil Petr Hájek informaci.  

Oproti původnímu složení rady města dochází jen ke dvěma změnám. Zdeňka Ešpandra, který nebyl do zastupitelstva zvolen, nahradí Luboš Bäuchel a končícího neuvolněného místostarostu Michala Kokulu nahradí v pozici radního Jan Pokorný,“ objasnil místostarosta Jiří Preclík.  

Uzavřená koaliční dohoda o povolební spolupráci předpokládá konání ustavujícího zastupitelstva v pondělí 5. listopadu 2018 v 17 hodin ve velkém sále Kulturního domu Ústí nad Orlicí. V dohodě se koaliční partneři zavázali předložit do konce letošního roku společné Programové prohlášení pro volební období 2018-2022.

IMG37821
IMG38121
IMG37911
IMG3786
IMG3792
IMG3789
IMG3793
IMG37951
IMG3802
IMG38081