Přejít na obsah

VÁNOČNÍ VERNISÁŽ V MĚSTSKÉM MUZEU

Ve čtvrtek 13. prosince se v Hernychově vile uskutečnila vernisáž dlouho připravované expozice věnované ústeckým papírovým betlémům. Touto vernisáží se otevřela také vánoční výstava Půvab dřevěné hračky, kterou muzeum připravilo nejen pro své dětské návštěvníky. 

Expozici betlémů připravili členové ústecké pobočky Českého sdružení přátel betlémů. V Ústí nad Orlicí je betlémářská tradice stále živá. Betlémy mají co nabídnout i dnešní mladé generaci. Svědčí o tom i skutečnost, že jeden z autorů expozice a talentovaný betlémář Jiří Kada je stále ještě studentem střední školy.  

Málo se ví, že betlémy znázorňovaly nejen narození Ježíše Krista. Vánoční betlém samozřejmě v expozici nebude chybět, doplní ho ale například betlém postní nebo velikonoční. Jak takové betlémy vypadají? Co je pro ně typické? To vám prozradí nová expozice.  

Spolu s novou expozicí muzeum otevřelo také již zmiňovanou výstavu Půvab dřevěné hračky. Ta představuje desítky dřevěných hraček různých tvarů, barev i výrobců. Jsou mezi nimi zastoupeny výrobky bývalé ústecké firmy Blank i hračky z obecné školy v Jedlině. Výrobky žáků této školy slavily za první republiky úspěch i daleko za hranicemi tehdejšího Československa. O tom, že úspěch nejen Jedlinských hraček byl oprávněný, se návštěvníci muzea mohou přesvědčit až do 24. února 2019. 

Podrobné informace o všech pořádaných výstavách v našem muzeu naleznete na www.muzeum-uo.cz.

IMG9448
IMG9400
IMG9460
IMG9451
IMG9453
IMG9402
IMG9455
IMG9403
IMG9405
IMG9410