Přejít na obsah

BLÍŽÍ SE HUDEBNÍ SVÁTKY HERANA A KOCIANA

V Ústí nad Orlicí se uskuteční jubilejní ročník Heranovy violoncellové soutěže

Letošní hudební jaro v Ústí nad Orlicí otevírá 25. ročník Heranovy violoncellové soutěže, která se uskuteční ve dnech 10. – 13. dubna. Mezinárodní soutěž určená pro děti a mládež do 16 let se koná jednou za dva roky na počest ústeckého rodáka violoncellového virtuosa a pedagoga Bohuše Herana. Drtivá většina violoncellistů, kteří se v minulosti účastnili Heranovy violoncellové soutěže, se následně stali profesionálními hudebníky a virtuosy. „Do letošního ročníku soutěže jsme přijali 49 přihlášek, kromě 26 účastníků z České republiky přivítáme v Ústí nad Orlicí soutěžící z dalších 12 zemí světa, a to ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Ruska, Běloruska, Mongolska, Jižní Koreje, Portugalska a USA,“ řekla ředitelka soutěže Lenka Lipenská. „Předsedou odborné pětičlenné poroty je profesor Miroslav Petráš z pražské AMU. Hlavní cenou pro laureáta soutěže je Cena Českého rozhlasu – studiová nahrávka natočená v Českém rozhlase 3 Vltava, cena obchodu České hudební nástroje – příslušenství v hodnotě 10 tisíc korun a Cena Nadačního fondu Mistra Jaroslava Kociana – finanční odměna ve výši 5 tisíc korun. Významnou cenou pro účastníky ve 4. kategorii je také Cena Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci jeho skladby, jedná se o finanční odměnu ve výši 15 tisíc korun,“ doplnila informace ředitelka soutěže.

Kromě finančních odměn pro vítěze jednotlivých kategorií je připravena řada cen v podobě odběru notového materiálu nebo slev z nákupu hudebního zboží. Mezi mimořádné ocenění patří také Cena Františka Kinského, majitele Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, pro nejlepšího účastníka z České republiky v každé kategorii, kterou je pozvánka k účasti na slavnostním koncertě. Podobnou cenou je také pozvánka na Koncert malých géniů v rámci Hudebního festivalu Znojmo 2019 za mimořádný hudební výkon malého umělce z 1. nebo 2. kategorie. Tradičně bude oceněn nejmladší účastník soutěže. Věcný dar věnuje pro nejúspěšnějšího účastníka z České republiky radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek, který převzal nad 25. ročníkem osobní záštitu.

Díky dvouletému cyklu konání zůstává Heranova violoncellová soutěž nepatrně zastíněna Kocianovou houslovou soutěží. „V Ústí nad Orlicí se o Herance mluví jako o mladší sestře Kocianky. Jako starosta města se k této ojedinělé sesterské dvojici hrdě hlásím a stále ji vyzdvihuji a snažím se pro obě soutěže vytvořit adekvátní podmínky,“ řekl Petr Hájek. „Hlavním partnerem Heranovy violoncellové soutěže je Nadační fond Mistra Jaroslava Kociana, který se vedle samotného města nejvíce finančně spolupodílí na zajištění akce. Významným partnerem je místní Měšťanský pivovar,“ upřesnil starosta města Petr Hájek.

V rámci doprovodného programu Heranovy violoncellové soutěže je koncert Českého smyčcového dua, který se uskuteční ve čtvrtek 11. dubna v Hernychově vile. Podrobný program společně s dalšími podrobnostmi je možné najít na webových stránkách www.hvsuo.cz.

Kocianova houslová soutěž na prahu nové dekády

Pouhé dva týdny dělí v Ústí nad Orlicí dvě mezinárodní soutěže pro děti a mládež do 16 let. Účastníky violoncellové soutěže vystřídají účastníci Kocianovy houslové soutěže, která díky vysoké umělecké kvalitě a šedesátileté historii patří k nejvýznamnějším kulturním událostem města a regionu. Letošní 61. ročník se koná ve dnech 30. dubna až 4. května v sále Základní umělecké školy Jaroslava Kociana. Slavnostní vyhlášení výsledků a závěrečný koncert vítězů a laureáta soutěže se uskuteční v Roškotově divadle. Již čtvrtým rokem probíhá soutěž pod patronátem Pavla Šporcla, houslového virtuosa, laureáta KHS z roku 1986. Součástí soutěže je XIV. ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí.

„Jaroslavu Kocianovi a jeho odkazu vděčíme za to, že se šedesát let do Ústí nad Orlicí sjíždí mladí talentovaní houslisté z celého světa. Podílet se na soutěži, která nese jméno jednoho z nejvýznamnějších představitelů české houslové školy, je pro mne velká čest,“ řekl na úvod Pavel Šporcl. „Spojení soutěže s hudebním festivalem je unikátní. Každoročně se těším na krásnou atmosféru mezi malými a mladými houslisty přes den a na milé publikum na koncertech večerních.“ doplnil Pavel Šporcl, patron soutěže a umělecký ředitel hudebního festivalu.

Ještě před začátkem letošního ročníku můžou organizátoři konstatovat, že se vrací úsilí vložené do soutěže před pár lety. „Opětovně došlo k nárůstu přihlášek, a z toho mám samozřejmě velkou radost. “, řekla ředitelka soutěže Lenka Lipenská. „Soutěž má mezinárodní ohlas, je zaštítěna zvučným jménem a známou tváří, nabízí řadu finančních cen a dalších mimořádných ocenění, o účastníky je vzorně postaráno a navíc nabízí velice bohatý doprovodný program. Díky této kombinaci dokáže zaujmout a udržuje si své renomé,“ pokračovala ředitelka soutěže. „Letošní ročník pokračuje po vytyčené cestě. Soutěž bude opět přenášena v živém přenosu prostřednictvím webových stránek. Pro pedagogický doprovod a další zájemce jsou připravené otevřené hodiny výuky Conrada Chow, který je učitelem posledního laureáta soutěže. Soutěžící se mají možnost zapojit do dětského orchestru, který za doprovodu Pavla Šporcla zahájí sobotní koncert vítězů. Chybět nebude ani dětská porota“, upřesnila informace Lenka Lipenská.

K účasti na 61. ročníku Kocianovy houslové soutěže se přihlásilo 74 soutěžících, z toho je 25 účastníků z České republiky, ostatní jsou doslova z celého světa, z dalších 20 zemí. Slovenska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Itálie, Velké Británie, Dánska, Švédska, Norska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Ukrajiny, Ruska, Srbska, Bulharska, Turecka, Mongolska, Jižní Koreje, USA. „Informace o počtu přihlášených potvrzuje, že jsme nastavili správný kurz. Houslové soutěže si obecně navzájem konkurují a snaží se zvyšovat svoji atraktivitu. Proto nás těší potvrzený zvýšený zájem oproti předcházejícím rokům,“ řekl Petr Hájek, starosta města a předseda Nadačního fondu Mistra Jaroslava Kociana. Právě Nadační fond je hlavním partnerem soutěže, kterou podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Pardubický kraj, řada institucí, obchodních partnerů z řad významných firem nebo široké ústecké veřejnosti. Generálním partnerem je řadu let společnost Rieter CZ s.r.o. Ústí nad Orlicí.

Předsedou mezinárodní sedmičlenné poroty je Pavel Hůla, AMU Praha. Hlavní cenou pro laureáta soutěže je koncert s Komorní filharmonií Pardubice, Cena Českého rozhlasu – studiová nahrávka natočená v Českém rozhlase 3 Vltava a cena patrona soutěže Pavla Šporcla pro nejlepšího účastníka z České republiky – pozvání k účasti na jeho koncertu. Mezi významné ceny patří Cena Nadačního fondu Mistra Jaroslava Kociana – finanční odměna ve výši 15 tisíc korun za nejlepší interpretaci skladby Jaroslava Kociana. Dále pak Cena Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci jeho skladby, jedná se o finanční odměnu ve výši 15 tisíc korun.

Kromě finančních odměn pro vítěze jednotlivých kategorií je připravena řada cen v podobě odběru notového materiálu nebo slev z nákupu hudebního zboží. Mezi mimořádné ocenění patří také Cena Františka Kinského, majitele Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, pro nejlepšího účastníka z České republiky v každé kategorii, kterou je pozvánka k účasti na slavnostním koncertě. Podobnou cenou je také pozvánka na Koncert malých géniů v rámci Hudebního festivalu Znojmo 2019 za mimořádný hudební výkon malého umělce z 1. nebo 2. kategorie.

Záštitu nad letošním ročníkem Kocianovy houslové soutěže, která je zapsaná v dokumentu Tvář Pardubického kraje, převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

IMG73842
IMG73862
IMG7390
IMG7397
IMG7401
IMG7403
IMG7400
IMG7409
IMG7399
khs-2019

news list