Přejít na obsah

FÉROVÁ SNÍDANĚ POČTVRTÉ TAKÉ V ÚSTÍ

Na více než 190 místech po celé České republice se v sobotu 11. května uskutečnil piknik na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů. Přidalo se i Ústí nad Orlicí, kde akce proběhla v parku ve Wolkerově údolí. Happening s názvem Férová snídaně proběhl v Ústí už počtvrté, letos poprvé v režii spolku na podporu inovativního vzdělávání Škola pro mě pří Základní škole Bratří Čapků.

Slunečné počasí a mnoho dobrot podpořili pohodu sobotního dopoledne. I přesto, že se sešlo pouze pětadvacet účastníků, vládla na místě pohodová atmosféra, rodiče popíjeli výbornou kávu, děti si malovaly na obličej, hrály pexeso s fairtradovou tématikou a využily místní hřiště.

Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade. Férovou snídaní se vytváří prostor pro komunitní setkání lidí u jídla, aniž by se jednalo o komerční akce, ochutnávku či informační akce. Účastníci Férové snídaně si mohou vyměňovat recepty, tipy na prodejní místa lokálních a fairtradových dobrot nebo zkrátka jen tak popovídat a strávit příjemné dopoledne.

Myšlenkou celonárodní akce je poukázat na to, že naše peníze jsou v podstatě naším "volebním lístkem" a dle toho, co a od koho nakupujeme, volíme, koho svým nákupem podpoříme a zda dostane za svou práci spravedlivou odměnu. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny.

IMG14491
IMG14731
IMG14532
IMG14542
IMG14571
IMG14601
IMG14621
IMG14661
IMG14682
IMG14701

news list