Přejít na obsah

ROMAN LÍNEK NAVŠTÍVIL ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Ve středu 5. června zavítal do Ústí nad Orlicí náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Starosta města Petr Hájek jej seznámil s projektem regenerace parku u kostela, který se stal krajským vítězem Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a získal i prestižní cenu časopisu Moderní obec. 

"Krajským vítězům programu regenerace předáváme na Pardubickém kraji vždy po prázdninách šek na 100 tisíc korun, takže ten bude čekat i na Ústí nad Orlicí.  Jsem rád, že jsem si toto krásné místo mohl prohlédnout osobně, je opravdu působivé. Podařila se tady příkladná spolupráce města s děkanstvím, na jehož pozemcích okolo kostela se park nachází," uvedl Roman Línek.

Od otevření parku uplynul už rok a počasí letos jeho zeleni svědčí. Zůstaly tu letité stromy, ale přibyly keře, květiny a strom Olgy Havlové. Restaurované sochy se rozsvítily a staré náhrobky našly své místo na obvodních zdech parku. Ke ztišení zve i kaple, která se se vstupem návštěvníků probouzí světlem a tepem života v ústřední mozaice, aby pak propojila jejich myšlenky s dalšími světy někde za oponou toho našeho. 

Většinu projektu hradilo samotné město, další příspěvky šly od Pardubického kraje, Ministerstva kultury, církve i od samotných obyvatel města. V současné době je v havarijním stavu ještě průčelí sousedícího kostela Nanebevzetí Panny Marie, které bude potřeba v několika etapách opravit včetně sochařské výzdoby. "Domluvili jsme se na vícezdrojovém financování, do kterého by přispělo také město a Pardubický kraj," sdělil Roman Línek.

Ten jednal se starostou města také o dalších investičních akcích v Ústí nad Orlicí v nejbližších letech. "Pro město je důležité už letos začít stavět na pozemcích bývalé Perly v centru města, které vlastníme od roku 2010," řekl Petr Hájek a pokračoval: "Nyní soutěžíme dodavatele na stavbu Domu a dětí a mládeže a máme plány i s dalšími objekty v tomto areálu. Místo tu držíme i pro ateliéry střední umělecko-průmyslové školy. Rozhodně nechceme dopustit, aby tam vznikl nějaký hypermarket, i když by to bylo nejjednodušší řešení."

V Ústí nad Orlicí Pardubický kraj pravidelně investuje do svého majetku. Opravena byla například silnice na Skuhrov, řada škol včetně gymnázia byla energeticky zateplena a velká krajská investice se rodí zejména v areálu Orlickoústecké nemocnice - výstavba centrálního příjmu čeká na vyřízení procesu stavebního povolení.

"Město pravidelně čerpá krajské dotace na sport, cestovní ruch, podporujeme městskou knihovnu, kulturní akce, ale také památky. V letošním roce se například z těchto dotací opravuje fasáda a exteriér Hernychovy vily, kde sídlí městské muzeum, a také památky na místním hřbitově," dodal Línek.

IMG5610
IMG5613
IMG5623
IMG5615
IMG5628
IMG5629