Přejít na obsah

PARK U KOSTELA ZÍSKAL DALŠÍ OCENĚNÍ

Ústí nad Orlicí se účastnilo letošního ročníku soutěže Stavba roku Pardubického kraje 2019. Soutěž vyhlašuje ve dvouletých intervalech Pardubický kraj spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR už od roku 2004. Přihlášenou stavbou ze strany města byl Park u kostela Nanebevzetí Panny Marie, který se realizoval v rámci Revitalizace centra městské památkové zóny. Parku bylo uděleno ocenění Uznáním poroty.

Letos bylo přihlášeno celkem 26 staveb, což je dosavadní rekord. Porota konstatovala, že více než polovina z nich byla něčím velmi zajímavá a že úroveň soutěže se stále zvyšuje. Poprvé nebyly stavby hodnoceny dle kategorií, díky tomu měla porota těžkou úlohu. Nakonec udělila čtyři hlavní ceny „Stavba roku“ a osm „Uznání poroty“. Také letos měla veřejnost možnost hlasovat v internetové anketě. Cena veřejnosti na základě nejvíce odeslaných hlasů byla udělena Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli za svou přístavbu a rekonstrukci (2 228 hlasů), na druhém místě skončily Tvořivě badatelské učebny ve Svitavách (759 hlasů) a na třetím místě ústecký Park u kostela (586 hlasů). Celkem došlo 6 874 hlasů.

Park u kostela byl oceněn Uznáním poroty, kterou zaujal zejména pro zdařilou revitalizaci bývalého hřbitova na park a za úspěšnou spolupráci obou stavebníků, tedy Města Ústí nad Orlicí a Římskokatolickou farnost, děkanství Ústí nad Orlicí.

„Vyhlašování soutěže bylo příjemným setkáním investorů, architektů a dodavatelů. Ústecký Park u kostela se mezi ostatními stavbami v žádném případě neztratil. Naopak zaujal svojí koncepcí a naplněnou myšlenkou, svojí funkčností a celkovým přístupem k realizaci. Porota z mého pohledu správně ocenila i spolupráci mezi městem a děkanstvím, vždyť bez ní by dílo nevzniklo. Z ocenění mám upřímnou radost a uznání poroty si vážím,“ sdělil Petr Hájek, starosta města.

 

cena
IMG2136
IMG2139
IMG2138
IMG2151
IMG2153
IMG2157
IMG2162
IMG2193
IMG2169

 

news list