Přejít na obsah

DEN ARCHITEKTURY V HERNYCHOVĚ VILE

K celostátnímu festivalu Den architektury se letos poprvé připojilo naše městské muzeum. Zájemcům představilo své sídlo, dominantu města a nejhonosnější secesní vilu v Pardubickém kraji, Hernychovu vilu. Akce byla určena nejen pro znalce architektury, ale především pro veškerou veřejnost včetně dětí.

Návštěvníci muzea se spolu s průvodcem dostali do míst, kam se při běžné prohlídce nepodívají. Dvě prohlídkové trasy, jedna věnovaná exteriéru vily, druhá interiéru, nabídly řadu architektonických zajímavostí. Návštěvníci se mohli dozvědět, kde se nachází nepravá klenba a jakého je druhu, jak funguje přes sto let starý systém dřevěných žaluzií, anebo systém zasouvacích dveří.

Doprovodný program nabídl soutěžní kvíz zaměřený na architekturu vily a města. Děti si z dřevěných a kamenných stavebnic budovali rozmanité stavby a naučili se něco o historii stavitelství.

Hernychova vila je působivá a velkoryse pojatá secesní budova, která jistě stojí za pozornost. Festival Den architektury byl skvělou příležitostí k objevení jejích krás.

IMG8288
IMG8214
IMG8217
IMG8220
IMG8222
IMG8230
IMG8229
IMG8241
IMG8245
IMG8261