Přejít na obsah

PREZIDENT VYZNAMENAL VETERÁNKU BOŽENU IVANOVOU

Při příležitosti výročí vzniku samostatného Československého státu vyznamenal prezident republiky, mimo jiné oceněné, také členku Československé obce legionářské – Jednoty Ústí nad Orlicí paní Boženu Ivanovou. Z rukou Miloše Zemana obdržela Medaili Za hrdinství v boji.

Božena Ivanová se pravidelně účastní vzpomínkových akcí spojených s kladením věnců u Památníku odboje a v parku Československých legií.

Je poslední žijící členkou 2. paradesantní brigády 1. československé armády. Narodila se 18. května 1927 v Praze. Od svých šesti let žila s rodiči v Sovětském svazu, kam tatínek odešel za prací. Žili na mnoha místech, často se stěhovali. Kde bylo potřeba postavit továrnu, tam jeli. Zná tak např. Podolsk u Moskvy, Lugansk, Lianozovo, Alma Atu, Omsk a Buzuluk. Právě tady byla v roce 1944 odvedena. Prošla náročným výcvikem. Učila se pochodovat, tahat dráty, plížit se nepozorovaně v noci ve třicetistupňovém mrazu. Božena Ivanová se pravidelně setkávala s Ludvíkem Svobodou, který se přátelil s jejími rodiči.

Božena Ivanová obdržela řadu dalších vyznamenání válečným veteránům a 29. října 2019 byla povýšena z hodnosti nadporučíka do hodnosti kapitána.

Gratulujeme paní Ivanové k významnému ocenění.

IMG5247
IMG8979
IMG8977
IMG5189
IMG5268
IMG5271
IMG5279
IMG8988

news list